İran, El Koyulan Geminin Para Cezası Ödendikten Sonra Serbest Bırakılacağını Açıkladı

  • 06 Mayıs 2015
  • 933 kez görüntülendi.
İran, El Koyulan Geminin Para Cezası Ödendikten Sonra Serbest Bırakılacağını Açıkladı

İran, Maersk Line’a para cezasını ödedikten sonra alıkoydukları gemilerini iki gün içinde serbest bırakacaklarını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı, geçen ay Hürmüz Boğazı’nı geçerken İran tarafından alıkonulan Marshall Adaları bandıralı yük gemisinin cezası ödendikten sonra, iki gün içinde serbest bırakılacağını bildirdi.

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Habibullah Seyyari, nakliye gemisinin İran karasularına izinsiz girdiğini bu yüzden yasal olarak alıkonulduğunu, konu ile ilgili davanın devam ettiğini söyledi. Seyyari, para cezası ödendiği takdirde geminin serbest bırakılacağının Maersk Line firma sahiplerine bildirildiğini ifade etti. Ancak para cezasının tutarı hakkında bilgi vermedi.

Seyyari, izinsiz geçiş yapmak isteyen nakliye gemisine köprüden uyarı ateşi ettiklerini daha sonra İran devriye botları eşliğinde, limana götürüldüğünü söyledi.

Singapur Rickmers şirketi, Danimarkalı denizcilik şirketi, gemiyi Maersk Line’dan konteyner gemisi kiraladığını, gemide özel kargo olduğunu, herhangi bir askeri ekipman bulunmadığını açıkladı.

Danimarka’dan Maersk Line sözcüsü Michael Storgaard ve Singapur’dan Rickmers firması sözcüsü Cor Radings İran mahkemeleri ile diyalog halinde olduklarını teyit etti ancak yargıdan çıkan tazminat cezası ile ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

Hürmüz Boğazı dünya petrolünün geçiş yaptığı rotanın en dar noktasında. Genişliği 40 km ve Ortadoğu petrollerinin yüzde 40’ını (ABD, Batı Avrupa ve Çin’e gönderilen petrolün yaklaşık yarısı) bu boğazdan geçen gemiler taşıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.