İran halkının Amerikancı fitne karşısındaki yenilmezlik destanı

  • 30 Aralık 2015
  • 1.059 kez görüntülendi.
İran halkının Amerikancı fitne karşısındaki yenilmezlik destanı

İran halkı İslam İnkılabı’nın İran’da zafere erdiği ilk günden şimdiye kadar düşmanların fitne ve komploları karşısında durmuş ve kendi inkılapçı direniş ve iradesiyle, düşmanlar karşısındaki sarsılmazlığını, nüfuz olunamayacağını ve dik duruşunu tüm dünyaya göstermiştir.
İran halkının bu dik duruşundan bir başkası da 30 Aralık 2009 tarihindeki eşsiz gösterisi ve yürüyüşüdür. Nitekim İran takvimiyle 9 Dey 1388 tarihine tekabül eden 30 Aralık 2009 tarihinde, toplum düzeni ve değerlerini çiğneyenlere karşı gösteri düzenleyerek onlardan beri olduklarını ilan etmek suretiyle 10. dönem cumhurbaşkanlık seçimlerine hile karıştırıldığı bahanesiyle toplumda düzeni yok etmeye çalışan fitnecilere çok ağır bir şamar indirmiş oldu ve gereken cevabı verdiler. İran halkının sahnedeki böylesine görkemli varlığı bir takım tarihi mesajlar ve kalıcı etkiyi beraberinde getirmiştir. Bunun için de 30 Aralık hamaseti, anlamlı ve tarih belirleyici olaylar sıralamasında ele alınarak incelenmelidir.
Teorik açıdan 30 Aralık olayının en önemli özelliği, sapık ekol ve akımlar karşısında halkın kendiliğinden kaynaklanmış sahnedeki etkili varlığı ve kendi kudretini sergilemesi olayıdır. Bu yürüyüşler aslında, 10. Cumhurbaşkanlık seçimleri sonrası muhtelif yersiz bahanelerle baş gösteren fitne olaylarına verilmiş çok sert bir cevap olup, fitneyi büyümeden engellemiş bulunmaktadır. Bunun için de 30 Aralık halk yürüyüşü öyle normal bir hareket olmayıp bir halk hamasetiydi ve toplumda ileriye dönük kalıcı etkiler bırakmış bir olaydı.
30 Aralık hamaseti bir yandan ülkenin siyasi kaderinin belirlenmesi yönünde İran halkının siyasi dirayetine dayanmakta ve diğer yandan İran halkının dini inançları ve Aşura değerlerinde kök saldığını ortaya koymuştur.
Vahdet ve Velayet ekseni etrafında şekillenen İran halkının 30 Aralık tarihinde sahnedeki görkemli ve bilinçli varlığı, halkın sapık akım ve ekoller karşısındaki basiretini göstermektedir.
10. Dönem Cumhurbaşkanlık seçimleri sonrası başta Tahran olmak üzere ülkenin muhtelif şehirlerinde baş gösteren kargaşa olayları özellikle Muharrem ayının girmesi ve Aşura günü eşiğinde doruğa çıkmış ve seçim sonuçlarının kabul etmeme bahanesi resmen bir nevi din düşmanlığına dönüşmüştü. Bu hareket şunu göstermiştir ki kargaşa olaylarının perde arkasındaki planlayıcıları fitnecilik yönünde özel planları hayata geçirmek istemişlerdir. Ancak İran halkının 30 Aralıktaki hamasi varlığı ve muhteşem yürüyüşü sadece sapık hareketleri kınamakla sınırlı kalmayıp, hatta yabancı komplonun İslam İnkılabına nüfuz etmesi karşısında çok güçlü ve sağlam bir engel de oluşturmuştur. Halk gerçekte bu hareketiyle aynı zamanda düşmanın yumuşak savaşına ve komplolarına da karşı başarıyla direnmiştir.
İran halkı 30 Aralık hareketinde düşmanların komploları ve onların İran İslam Cumhuriyeti nizamı aleyhindeki planları karşısında ne kadar uyanık ve bilinçli olduğunu, inkılap ve dini değerleri savunmada en ufak bir şek ve şüpheye kapılmayacağını, tereddüt göstermeyeceğini ve bu konuda çok kararlı olduğunu göstermiştir. Bu hareketin bir diğer önemi ise İran halkının dış düşmanların komplo ve kıpırdanışları karşısındaki davranışının zamanlamasıdır.
İran halkı 30 Aralık hamasetindeki muhteşem gösteri ve yürüyüşü ile gerçekte aylar öncesinden İran İslam nizamına karşı dışarıdan hazırlanıp hayata geçirilmek istenen geniş bir komployu etkisiz bırakmasıydı. Bunun için de uzmanlardan birçoğu İran halkının her hangi bir organize olmaksızın 30 Ağustos’ta sahneye gelerek o görkemli hamaseti ortaya çıkarmasının kendi türünde eşsiz bir olay olduğunu belirtmekte ve İslam İnkılabı Rehberinin tabiriyle anların gereksinimine bir cevap olarak tecelli etmiştir.
Bu hamasi varlık, fitne ve komploların öyle kolay kolay İran halkı içine nüfuz olunamayacağının somut bir örneğidir bunun için de bu olay, “Amerikancı komplonun İran halkına nüfuz edemeyişinin tecellisi” olarak vasıflanmış bulunmaktadır. Bu bakımdan 30 Aralık hamaset olayını İran halkının sulta düzeninin komploları karşısındaki iktidar ve üstünlüğünün tecelli günü olarak nitelemek gerekir

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.