İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Zarif’in Şam’daki görüşmeleri

  • 21 Nisan 2020
  • 2.654 kez görüntülendi.
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Zarif’in Şam’daki görüşmeleri

Dün Şam’a giden İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suriye Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı ile Suriye dahil bölge gelişmelerini ve ikili ilişkileri ele aldı.

Esad, İran’a korona virüsü sebebiyle ölenlerden dolayı İran ve halkına taziyelerini dile getirerek, bu salgının Batı’daki bazı ülkelerin, özellikle de ABD’nin, bu olağanüstü insani koşullara rağmen ülkelere yaptırım uygulama yaklaşımıyla devam eden bir siyasi yatırım alanına dönüştürmelerinden duyduğu esefi ifade etti.
Suriye Cumhurbaşkanı, korona krizinin önce Batılı rejimlerin başarısızlığını, sonra da ahlaksızlıklarını ortaya çıkardığını, çünkü bu salgının, bu rejimlerin kendi vatandaşlarına hizmet etmek için değil belirli bir çıkar sınıfına hizmet etmek için var olduğunu gösterdiğini belirtirken Zarif, Amerikan yönetiminin Suriye ve İran’a yönelik ablukasını bugüne kadar kaldırmayı reddetmesinin dünya önünde insanlık dışı yüzünü gösterdiğini belirtti.
Görüşmede, Suriye Anayasa Komitesi, Astana süreci ve Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler de dahil olmak üzere siyasi süreçteki son gelişmeler ele alınırken  Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Türkiye’nin yerdeki somut eylemlerinin, Suriye’de egemenlik ve toprak bütünlüğünün tanınmasını sağlayan Astana’da veya Soçi’de imzalanan anlaşmalara bağlı kalmadan Türkiye’nin niyetlerinin gerçeğini ortaya çıkardığını belirtti.
Görüşmede İran Dışişleri Bakanı Zarif, Kudüs Gücü Şehit Komutanı Korgeneral Kasım Süleymani’nin şehadetiyle İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgede direniş ve terörizmle mücadeleye yardım yolunda herhangi bir değişiklik yaşanmayacağını belirtti.
Zarif ayrıca, Batının Suriye’de “kimyasal silahlar” konusunu yeniden istsimar etme girişimlerini kınayarak, bu bahanenin son dönemde bu konudaki tüm belirsizliklere ve boşluklara rağmen dünyanın yaşadığı bu koşullarda yeniden kullanılmasının utanç verici bir davranış olduğunu dile getirdi.
Görüşmede ayrıca, aralarında iki ülke arasındaki yatırımları her iki kardeş halkın çıkarlarına hizmet edecek şekilde teşvik etmek olan ekonomik ilişkilerin bulunduğu ikili ilişkiler geliştirme yolları da ele alındı.
Görüşmeye Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Velit Muallim, Cumhurbaşkanlığı Siyasi ve Medya Müsteşarı  Büseyna Şaban ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Dr. Faysal Mikdat Katıldı.
Aynı çerçevede Muallim, Zarif ve beraberindeki heyetle iki kardeş ülke arasındaki tarihi kardeşlik ilişkileri ve pekiştirme yolları, başta her iki halkın muhtelif alanlarda karşılaştığı ortak meydan okumaları gölgesinde başta olmak üzere muhtelif alanlarda varılan örnek stratejik düzeyi üzerine inşa etmenin önemine ek olarak, korona salgınının yayılması riskleri ve yansımalarıyla yüzleşme yeteneğini geliştirmek, önleme, tanı ve tedavi için gerekli ihtiyaç ve gereksinimleri sağlamak için her iki ülkedeki ilgili makamlar arasında sürekli koordinasyon, bilgi ve deneyim alışverişinin önemi vurgulandı.
Her iki taraf ayrıca, bölgesel ve uluslararası sahalardaki durumlarla gelişmeleri ele alındı. Ele alınan tüm konularda görüş birliği hakimdi.
Görüşmeye Faysal Mikdat, Asya Departmanı direktörü Eymen Raad, Ayman Raad, Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı özel ofis müdürü Muhammed el Umrani ile İran’ın Şam büyükelçisi katıldı.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.