İran İslam Cumhuriyeti dünyanın dört uydu gücü arasında

  • 16 Eylül 2017
  • 1.339 kez görüntülendi.
İran İslam Cumhuriyeti dünyanın dört uydu gücü arasında

Bilimsel iktidar, savunma ve füze iktidarının yanında çağımızda güç ve iktidarın en önemli bileşenlerinden biridir ve İran İslam Cumhuriyeti bilimsel iktidar alanında ve özellikle uydu teknolojilerinde çok iyi adımlar atmıştır.

İran İslam Cumhuriyeti ordu başkomutanı danışmanı General Muhammed Hasan Nami Perşembe günü yaptığı açıklamada, İran hali hazırda dünyada uydu alanının tüm disiplinlerinde önde gelen dört ülkesinin arasında yer aldığını açıkladı.

Ordu başkomutanı danışmanı General Nami açıklamasının devamında icra uydu teknolojilerinin çeşitli disiplinleri olan uydu fırlatma platformları, uydu taşıyıcıları, uydu, yer istasyonları ve kontrol istasyonları disiplinlerinde güçlü konumda olduğunu ve dünya genelinde söz hakkına sahip ülkelerden biri sayıldığını ifade etti.

İran İslam Cumhuriyeti uzaya uydu fırlatma ve yine çeşitli menzilli ve farklı amaçlı füzelerin yapımında kaydettiği ilerlemelerle beraber bualanda güç bileşenlerini de geliştirmiştir. Gerçekte uydu yapımı ve yapılan uyduların yerli füzelerle uzaya gönderilmeleri, her ülkenin hava uzay alanında güç ve iktidarının zirvesi sayılır. Bu doğrultuda İran İslam Cumhuriyeti şimdiye kadar çeşitli boyutlarda kendi imal ettiği uydularını yine kendi füzeleri ile uzaya göndermeyi başarmış ve şimdi de dünyanın bu alanda en üstün dört ülkesi arasına yerleşmiştir. İran bu faaliyetlerinin devamında şimdi de uzaya insan gönderme projesini gündemine almış bulunuyor. Bu çerçevede İran bilim, araştırma ve teknoloji bakanlığına bağlı hava uzay araştırma merkezi Başkanı Dr. Fethullah Ummi geçen hafta yaptığı açıklamada, hali hazırda on kadar deneyimli İranlı pilotun çok sıkı bir eğitime tabi tutulduklarını ve sonuçta bu pilotlardan iki kişi seçilerek uzaya gönderileceklerini açıkladı.

Bundan önce İranlı bilim adamları 2013 yılında Aftab ve Fergam adında iki maymunu başarı ile uzaya göndermeyi başardı ve şimdi Dr. Ummi’nin belirttiğine göre her iki maymun hayatta ve İranlı bilim adamların iki maymunun yaptığı uzay yolculuğu onların yavrusunu nasıl etkilediği üzerinde araştırmalarını sürdürüyor.

Gerçekte İran İslam Cumhuriyeti uydu teknolojisinin çeşitli dallarında tamamen yerli imkanları ve kendi bilim adamlarının çabaları sayesinde bu alanın iddialı ülkeleri arasına girmeyi başarmıştır. Bu şartlarda ne zaman İran İslam Cumhuriyeti uzaya bir uyduyu başarı ile fırlatacak olursa, başta ABD olmak üzere düşmanlar İran’ın bu başarılarına tahammül edemediklerini bir nevi ortaya koyuyor. Örneğin geçen 27 Temmuz tarihinde İranlı bilim adamları İran yapımı uydu taşıyabilen Simurg adlı uyduyu Tahran yakınlarında bulunan İmam Humeyni -ks- milli uzay üssünden başarı ile uzaya fırlattı. Ancak bu başarının üzerinden bir gün geçmeden Amerika hazine bakanlığı 28 Temmuz tarihinde tamamen bilimsel ve araştırma mahiyeti olan Simurg füzesinin başarılı bir şekildi uzaya fırlatılması yüzünden İranlı altı kuruma yaptırım uygulama kararı aldı. Amerika hazine bakanlığı 14 Eylül tarihinde de yine bir kaç İranlı firmayı ve yetkiliyi yaptırım listesine aldı. Oysa Amerika’nın aldığı yaptırım kararları BM güvenlik konseyinin 2231 sayılı kararnamesine ve İran ve 5+1 grubunun imzaladığı nükleer anlaşmaya aykırıdır.

İran İBT Bakanı Cehrumi de geçen gün Asya okyanusya uzay işbirliği kurumu Apsco Başkanı ile görüşmesinde nükleer anlaşmada İran’ın uzay faaliyetlerine hiç bir şekilde değinilmediğini ve İran’ın uzay faaliyetleri yolunda hiç bir engel bulunmadığını belirtti.

Her halükarda uydu alanında yürütülen faaliyetler tamamen barışçıl faaliyetlerdir ve İran düşmanların entrikalarına aldırmadan bu yolda ilerlemeye devam edecektir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.