İran İslam cumhuriyetinin temel önceliklerinden biri Irak milli güvenliği korumaktır

  • 03 Ekim 2016
  • 986 kez görüntülendi.
İran İslam cumhuriyetinin temel önceliklerinden biri Irak milli güvenliği korumaktır

Irak istihbarat teşkilatının başkanı Mustafa Kazımı Tahranı ziyaret edip, İran Milli güvenlik yüksek şurası sekreteri Tuğ Amiral Ali Şemhani’yle görüştü. Şemhani bu görüşmede İran’ın Irak’ın milli güvenliğinin kalıcı bir şekilde sağlanıp korunmasına özel bir önem verdiğini, İki komşu ülkenin terörizm ve aşırıcılıkla yakın işbirliği sürdüreceklerini söyledi

İran Milli güvenlik yüksek şurası sekreteri İran’ın Irakın milli güvenliğini sağlama konusundaki politikalarının sarsılmaz olduğunu istihbarat işbirliğini geliştireceğini vurguladı. Ali Şemhani, Irak’taki güvenlik şartlarının iyileştiğini belirtip, terörizmle savaş alanlarında da daha aktif bir operasyonel sürecin başlamasına sebep olduğunu, terör örgütlerinin cephelerdeki yenilgilerinin intikamını almak için Sivil merkezlere karşı saldırılarını arttırabileceklerini, bu nedenle bu nedenle yeni şartlara uygun olarak güvenlik ve istihbarat örgütlerinin yönetim biçiminin de modernleştirilmesi gerektiğini, söyledi.

Irak’ın Baasçı Arap Milliyetçisi Saddam rejimi döneminde Batı ile Doğu emperyalist güçlerinin desteğinde Irak Halkı kanlı bir şekilde bastırılıyordu. Özellikle Şii Müslümanlarla Sünni Kürtler Katliamdan geçiriliyordu. Aileler dağılıp perişan ediliyordu. Sömürgeci güçler, özellikle Amerika’nın kışkırtması sonucu faşist ırkçı Baasçı rejim, İran halkının İslam inkılabını ortadan kaldırmak için, İran’a karşı sekiz yıllık savaş dayatıp , milyonlarca Iraklı ve İranlı Müslüman kanının akmasına ve yaralanmasına sebep oldu. Bu savaşta bir trilyon dolara yakın İran’a büyük bir mali ve ekonomik kayıp verdirildi.

Irak’ta harabeye çevrildi. Saddam rejiminin devrilmesinden sonra, İran ile Irak Müslüman halkları birlik ve dayanışma içine girdi. İki ülkenin siyasi ve ekonomik işbirliği ve kardeşlikle dostluk ilişkileri geliştirildi. İranlılar, Necf ve Kerbela’daki İmam Ali as ve İmam Hüseyin as ve diğer ehli-beyti Resullah İmamlarının pak türbelerini ziyaret etmektedirler. Iraklılarda İran’ın Meşhed Şehrindeki İmam Rıza as‘nin türbesini ziyaret etmektedirler. Irak ve Suriye’de Ehli-beyti Resullah düşmanı Emevi-Vahhabi tekfirci teröristler, katliamlarını sürdürmektedirler.

Bu nedenle İran İslam cumhuriyeti ile Irak devleti ve hükümeti ve Suriye hükümetiyle halk dayanışma içinde tekfirci teröristlere karşı imhacı mücadelelerini sürdürmektedirler. İran açısından Irak’ın milli birliği, toprak bütünlüğü ve milli güvenliğinin korunması İran’ın milli güvenliğinin ayrılmaz parçasıdır. İran ile Irak ortak dini, kültürel, toplumsal ve etnik özelliklere sahiptirler. Bu nedenle iki ülke halkıyla devletinin birlik ve dayanışması, siyasi, ekonomik, kültürel, ticari, güvenlik ve istihbarat, bilimsel ve teknolojik işbirliği hayatı önem taşmaktadır.

İran, bu alanlardaki tecrübelerini Iraklılara aktarmaktadır. İran selefi Vahhabi-Emevi tekfirci terörizmle mücadele konusunda Irak halkına destek vermektedir. İran İslam cumhuriyeti halk gönüllüleri Haşdüşşabi’nin kuruluşu konusundaki tecrübelerini Irak askeri ve güvenlik güçlerine aktarmıştır. Nitekim Haşdüşşabi halk direniş güçleri ırak Ordusunun tekfirci terörizme karşı savaşının en büyük destekçisidir. Bu nedenle Irak’ta Tekfirci teröristleri besleyen küresel ve bölgesel güçler, haşdüşşabi’ye büyük bir düşmanlık gösterip karalama kampanyasını sürdürmektedirler. Irak Haşdüşşabi halk güçleri fedai insanlar olarak terörizmin beli kırmaktadırlar.

Bu güçler Iraklı Şii Araplar, Türkmenler ve Kürtler ile Sünni Arap aşiretlerinden ve hatta Hıristiyanlardan oluşmaktadır. Irak’ın toprak bütünlüğüyle Milli birliğinin sembolü olarak Irak’ın bir çok bölgesinde Irak ordusu ve güvenlik güçlerine destek olmakta ve güvenliği sağlamaktadırlar. İran İslam cumhuriyeti, terörizmle mücadele konusunda Irak merkezi Bağdat hükümetiyle Irak Kürdistan’ı yerel yönetimine askeri, silah desteğinde bulunup, tekfirci terörizmin ilerlemesini önledi. İran’ın yardımı olmasaydı, hem Bağdat hem de Erbil DAEŞ ile Baas partisi kalıntılarından oluşan İttifakın işgali altına girmişti. İran’ın Irak halkıyla hükümeti ve ordusuyla istihbarat güçlerine verdiği destek Irak’ın toprak bütünlüğüyle milli güvenliğini garanti etmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.