İran İslam Devrimi’nin sağlam ağacı: 40 yıl direniş ve yenilmezlik

  • 20 Ocak 2019
  • 1.558 kez görüntülendi.
İran İslam Devrimi’nin sağlam ağacı: 40 yıl direniş ve yenilmezlik

Batılıların İran üzerindeki egemenliğinin son bulması ve İran İslam Cumhuriyeti’nin kurulmasından 40 yıl geçti. Yabancı düşmanlarla yerli muhalifler ise bu devrim ve yeni devletin çok sürmeyeceğini ve yeniden saltanat rejiminin İran’a geri geleceğini sanıyordu.

40 yıl önce bugünlerde İran halkı Şehinşah Rejimi’nden usanmış ve özgürlük ve bağımsızlık sloganları zirve yapmıştı. Muhammed Rıza Şah Pehlevi 16 Ocak 1979 tarihinde ülkeden kaçmak zorunda kaldı ve Ayetullah Humeyni’nin ülkeye gelmesine ve İslam Devrimi’nin gerçekleşmesine zemin hazırlandı.

İslam Devrimi Lideri ve İran İslam Cumhuriyeti Devleti kurucu lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin 1 Şubat 1979 günü Paris’ten Tahran’a dönüşünden tam 10 gün sonra 11 Şubat’ta İran İslam Devrimi zafere ulaştı ve İslam Cumhuriyeti Devleti’nin kurulması için gerekli koşullar hazırlandı.

Ortadoğu ve İslam Dünyası’nın en stratejik ülkelerinden İran’da İslam Devrimi’nin gerçekleşmesini kendi çıkarları için bir tehdit gören ABD ve bazı müttefikleri, İslam Devrimi’ni çökertmek için derhal harekete geçtiler ve devrim karşıtı örgütleri desteklemek ve devrim liderlerine suikastlar uğramanın yanı sıra Saddam liderliğindeki Irak Baas Rejimi’ni İran’a saldırmak için kışkırttılar.

İran İslam Devrimi’nin ilk ayları ve yılları olmasına, düşmanlarca kırılgan görünmesine ve Saddam Rejimi’nin kısa zamanda İslam Devrimi’ni yok edeceğinin düşünüldüğüne rağmen, İran-Irak savaşı 8 yıl sürdükten sonra İran toprağının bir parçası bile düşmanın kontrolüne geçmeden BM Güvenlik Konseyi’nin 598 sayılı kararı ile bu savaş son buldu.

Ancak ABD ve İsrail gibi önemli müttefiklerinin İran’a karşı başlattığı ekonomik ve psikolojik savaş planları devam etti ve onlar İran’ı sıkıştırmak için İran’ın gözde siyasi ve bilimsel insanlarını terör etme planını devreye soktular.

Ayrıca ağır ve insafsızca yaptırımlar uygulayarak İran İslam Cumhuriyeti Devletini zayıflatmaya kalkıştılar. 40 yıldır bu baskılar sürmektedir.

Yerli ve yabancı düşmanların türlü oyun ve çabalarına karşın 40 yıl önce bir çocuk olan İslam Devrimi, İran halkının desteği ve liderlerin uyanıklığı sebebiyle hiç kimsenin zarar veremeyeceği sağlam bir ağaç gibi kök salmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.