İran: Komşularla ilişkileri geliştirmek İran’ın dış siyasetinin önceliğidir

  • 16 Mart 2017
  • 1.256 kez görüntülendi.
İran: Komşularla ilişkileri geliştirmek İran’ın dış siyasetinin önceliğidir

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bir kaç gün sonra sona erecek olan hicri şemsi 1395 yılını, İran’ın dış siyasetteki başarılı yılı olarak niteledi.

Cevad Zarif, İran’ın hicri şemsi bu yılkı (21 Mart 2016-21 Mart 2017) en önemli dış politika konusunun Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) uygulanması olduğunu söyledi.
Bu sene içinde  58 dış seyahat gezisine çıktığını belirten Zarif bu ziyaretlerin çoğunun Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerine olduğunu söyledi.

Dış politikaya bakışın çok yönlü  olması gerektiğini ifade eden Zarif, komşu ülkeler ve Müslüman ülkelere özel bakış açısına sahip olunması  gerektiğini vurgularken İran’ın komşularla ilişkilerini geliştirmesinin öncelikli siyaseti olduğunu ve bu doğrultuda cumhurbaşkanı Ruhani’nin  Kuveyt ve Umman ziyaretinin de bu siyaset çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi.

Geçen sene 84 siyasi heyetin İran’ı  ziyaret ettiğini belirten Zarif,  birçok ekonomik heyetin de İran’ı ziyaret ettiğini söyledi.

Geçen yıl dışişleri bakanlığının vaktini yoğun olarak  bölge meselelerinin aldığını belirten İran dışişleri bakanı Zarif, halihazırda İran’ın, Suriye buhranının  siyasi yolla çözümünün bulunmasında üç önemli temelden birini teşkil ettiğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.