İran Ordusu Ortak Tatbikatı; Milli Kudretin Sergilenmesi

  • 25 Ocak 2018
  • 1.063 kez görüntülendi.
İran Ordusu Ortak Tatbikatı; Milli Kudretin Sergilenmesi

Fars Körfezi Kıyıları ve Umman denizinde gerçekleşen 5. “Muhammed Resulullah (s.a.a.v)” tatbikatı tam başarıyla son buldu.

5. “Muhammed Resulullah (s.a.a.v)” tatbikatı geçtiğimiz Pazartesi günü İran’ın güneyi ve güney doğusu ile, mekran kıyıları ve umman denizinde Kuzey 15. yörüngesinde  3 milyon kilometre karelik bir alanda başlamış ve dün Çarşamba itibariyle son bulmuştur.

5. “Muhammed Resulullah (s.a.a.v)” tatbikatına katılan İran Ordusu Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin farklı birlikleri, Ordu Genel Komutanı Tümgeneral Seyyid Abdurrahim Musevi ile diğer komutanların bulunduğu “Cemaran” savaş muhribi önünde askeri geçit töreni düzenledi.

İran ordusunun üst rütbeli komutanları ile yabancı ülkelerin askeri ateşelerinin yanı sıra savaş muhripleri, füze taşıyıcı savaş gemileri, destek gemileri, ağır ve hafif denizaltıları, savaş uçakları, helikopterler ve Kara kuvvetleri Hava Güçleri’ne ait helikopterler de bu tatbikata katıldı. Sözü geçen askeri geçit töreni ardından 5. “Muhammed Resulullah (s.a.a.v)” tatbikatı da son buldu.

Tatbikatın bir bölümü uluslararası sularda  gerçekleşti ve bununla da bölge ve bölge dışındaki ülkelere iki önemli mesaj iletildi. Bu mesajlardan birincisi bölge ülkeleri için dostluk ve barış mesajıydı. İkinci mesajın muhatabı ise dünya ülkeleri olup İran’ın enerji hatları ve yollarının güvenliğini sağlamadaki kudretini sergilemiş oldu.

İç boyutta 5. “Muhammed Resulullah (s.a.a.v)” tatbikatı taşıdığı önem ise silahlı kuvvetlerin gücünün ve tecrübesinin artırılması ve İranlı uzmanlar tarafından yerli imkanlarla yapılan silahların gösterilmesi ve denenmesiydi. Bu tatbikatın bir diğer önemli hedefi ise  İran ordusu hava, kara ve deniz kuvvetleri arasında gerekli koordine ve dayanışmanın sağlanması, zayıf alanların giderilmesi ve hareketli komuta odasının kurulmasıydı. Öyle ki askeri yetkililerin yaptıkları açıklamalar uyarınca tüm bu aşamalar tam bir başarı ile gerçekleşmiş ve özellikle İran ordusu deniz kuvvetlerinin uluslararası sulardaki kudret ve üstünlüğünü bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Ekonomik alanda denizin önemi ve deniz ulaşım yollarının güvenliğini meselesi İran İslam cumhuriyeti Ordusu Deniz Kuvvetlerinin Stratejik konumunun önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bilindiği üzere bugün dünyada ticaretin %90’ı deniz yoluyla yapılmakta ve güvenlik meselesi bu ticarette büyük bir önemi haizdir.

Bu hususla ilgili olarak İran Ordusu Koordinasyon Yardımcısı Tuğamiral Seyyari de “Muhammed Resulullah (s.a.v)” tatbikatının İran Ordusu’nun sahip olduğu savaş kabiliyetinin arttığını gün ışığına çıkarıp bölgesel ülkelere barış ve dostluk mesajı verdiğini belirtti,

İran İslam Cumhuriyeti kritik Fars Körfezinde dünya enerjisinin en stratejik merkezinde yer almış bulunuyor ve İran kontrolündeki Hürmüz boğazı ise bu bölgede dünya ticareti ve petrol anayolunun en stratejik kesimidir. İran’ın deniz güvenliğine olan ilgisi ve bu alandaki stratejik varlığı İran’ın kendi çıkarlarını koruduğu gibi aynı zamanda bölge ve dünya ülkeleri için de bir dayanak ve güven oluşturucu husus olup İran’ın bölge açısından ne kadar önem taşıdığını bir kez daha onlara göstermektedir. İran Ordusu Koordinasyon Yardımcısı Tuğamiral Seyyari bu hususla ilgili olarak da, “İran İslam Cumhuriyeti olarak, kontrolümüz altında olan kara sular ve hatta daha ötesinin güvenliğini eksiksiz bir şekilde temin edip bölgede kalıcı bir istikrar sağlamaya yönelik tüm imkanlara sahibiz” şeklinde konuştu.

Bu önemli hedef dikkate alındığında Muhammed Resulullah (s.a.v)” tatbikatının önemi daha da belli olmakta ve özellikle bu tatbikat böyle bir hengamede tam başarılı olarak tüm hedeflerini gerçekleştirmiş bulunuyor ve İran denizlerin güvenliğini sağlamadaki üstün kabiliyet ve kudretini bir kez daha bölgeye ve dünyaya göstermiştir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.