İran petrol ihracatını ikiye katlayacak

  • 18 Ocak 2016
  • 931 kez görüntülendi.
İran petrol ihracatını ikiye katlayacak

İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, yaptırımların kalkmasıyla ülkenin OPEC ve uluslararası piyasalardaki eski konumunu geri alacağını söyledi.

 İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, petrol ihtiyacını günlük 2 milyon varile çıkarmayı planladıklarını ifade etti. Zengene, “Yaptırımlar kalktıktan kısa süre sonra petrol ihracatını günlük 500 bin varil, 6-7 ay sonra ise günlük 1 milyon varil artırabileceğimizden eminiz” dedi.

İran, ABD ve Avrupa Birliği’nin yaptırım uyguladığı dönemde, çoğunlukla Çin, Hindistan, Türkiye, Japonya ve Güney Kore’ye olmak üzere günlük yaklaşık 1 milyon petrol ihraç ediyordu.

Öte yandan, daha önce açıklamada bulunan İran Merkez Başkanı Veliyullah Seyif, yaptırımların kalkmasıyla birlikte İran’ın bloke edilen 32 milyar 500 milyon doları serbest bırakılacağının bilgisini vererek, bu miktarın 28 milyar doları Merkez Bankası’na ve 5 milyar 500 milyon doları da devlet ait olduğuu söyledi.

Yaptırımlar döneminde İran’a ait 30 milyar dolardan fazla kaynağın kullanılmaz hale geldiğini hatırlatan Seyif, merkez bankasına gelecek olan bu kaynağın piyasanın dengelenmesi, fabrikalar ve üreticilere destek verilmesi ve de döviz piyasasının istikrarlaştırılmasında kullanılacağını konuşmasına eklemişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.