İran, Rusya ve Türkiye’nin Suriye için anlaşma bildirisi Güvenlik Konseyi’ne sunuldu

  • 22 Eylül 2017
  • 1.242 kez görüntülendi.
İran, Rusya ve Türkiye’nin Suriye için anlaşma bildirisi Güvenlik Konseyi’ne sunuldu

Suriye’de barışın sağlanması konusunda Kazakistan’ın başkenti Astana’da İran, Rusya ve Türkiye’nin işbirliğiyle yapılan 6. Suriye Müzakereleri’nde varılan anlaşma bildirisi taslak olarak Güvenlik Konseyi’ne sunuldu.

İRNA’nın haberine göre, Rusya dışişleri bakan yardımcısı Genadi Gatilov, sözkonusu bildirinin Kazakistan’da yapılan son müzakerelerde varılan anlaşma metninin bildiri taslağı olduğunu belirtirken, ‘artık BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusunda cevabını bekleyeceğiz’ dedi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da  6.Suriye Müzakereleri, geçen hafta perşembe ve cuma günleri İran, Türkiye ve Rusya’nın temsilcilerinin  katılımıyla düzenlenmişti.

Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu kürsüsünden konuşma yapan Lavrov, “Suriye’deki gelişmeler temkinli iyimserlik için sebep veriyor” dedi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 14-15 Eylül’de yapılan Suriye görüşmelerinde 4 gerilimi azaltma bölgesinin oluşturulması sürecinin tamamlandığını hatırlatan Rus bakan, Suriye’de teröristlerden kurtarılan bölgelere insani yardımın gönderilmesi çağrısında bulunarak, “En acil görevler, insani yardımın çoğaltılması ve kurtarılan toprakların mayınlardan temizlenmesi. Hiçbir ön koşul öne sürülmeden BM’nin lider rolünde yapılması gereken bu süreçlere Suriye ve halkına gerçekten barış dileyen tüm ülkeler katılmalı” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun tüm üyelerine Suriye’de Nusra’ya karşı mücadele etme çağrısında bulundu.

Lavrov şöyle dedi: “IŞİD’in Suriye ve Irak’ta geri çekilmesine rağmen bölgenin istikrara ulaşması için çok sayıda ek çabaya ihtiyaç var. Sadece IŞİD değil ABD koalisyonunun nedense acıdığı Nusra’ya karşı da mücadele edilmesi gerektiğini hatırlatıyorum”.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.