İran savunma bakanının batılı anti terör ittifakını değerlendirmesi

  • 29 Aralık 2016
  • 1.303 kez görüntülendi.
İran savunma bakanının batılı anti terör ittifakını değerlendirmesi

İran İslam cumhuriyeti savunma bakanı Tuğgeneral Hüseyin Dehgan Rusya Elyum TV kanalına verdiği demecinde terörizmle mücadele ittifakını kurmuş olan Batılı güçlerin Irak ve Suriye’de terörizmle mücadele kararında olmadıklarını,  günümüzde öncelikli hedefin terörizmi ayırımcılık gütmeden topyekûn kökünü kazınmak, barış ve güvenlikle istikrarı sağlamaktan ibaret olduğunu, ancak batılı güçlerin terörizmle mücadeleyi seçmeci olarak yürüttüklerini söyledi.

Tuğgeneral Hüseyin Dehgan ayrıca DAEŞ ile Şam fetih cephesi yani Nusra Cephesinin Suriye’de ateşkes kapsamına alınmasının imkânsız olduğunu, terörizmle mücadele sürecine katılanların ayırım gözetmeden bütün terör örgütlerine verdikleri siyasi, mali, askeri, parasal ve istihbarat desteklerini durdurmaları gerektiğini, bu bağlamda sözlerini tutmaları gerektiğini söyledi.

Amerika ve Türkiye ile Suudi krallık rejiminin beslemesi selefi vahhabi hunhar tekfirci terör örgütlerinin Halep’ten temizlenmesi ardından, artık Suriye’yi parçalama ve Beşar Esad hükümetini devirme planı çöplüğe atıldı. Buna rağmen bazı kesimler kuruntulardan kurtulmayıp suriye topraklarında Amerika’nın desteğinde yada kendi başlarına buyuruk güvenli bölge ilan etmekten söz ediyorlar.

Stratejik öneme sahip Halep’in terör örgütlerinden kurtarılması, Suriye’nin milli hâkimiyet hakkı, toprak bütünlüğü ve milli birliğinin daha bir geliştirilip korunmasına sebep olmaktadır. Haleb’in kurtarılması, terör destekçisi Batılı güçlerle Türkiye hükümetine ve gerici Arap rejimlerinin karanlık planlarını da suya düşürdü. Haleb’in işgaline son verilmesiyle Suriye hükümeti ve ordusuyla müttefiki güçlerin konumu yükselişe geçti ve Suriye’ye dayatılan kriz ve kanlı Savaş’ın siyasi ve barışçı görüşmelerle çözümlenmesi yolu açıldı.

Bazı basın yayın kuruluşları ise Halep’in teröristlerden temizlenmesi ardından İran İslam cumhuriyetiyle Rusya’nın Suriye konusunda ihtilaflar yaşandığını iddia etmekte, Haleb kurtuluş zaferini önemsiz göstermeye çalışmaktadırlar. Irak ve Suriye tekfirci terörizm tarafından tehdit edilmektedir.

Musul ile Rakka DAEŞ terör örgütü ve İdlib ile Suriye’nin güney bölgelerinin bir kısmı yine DAEŞ ve Nusra cephesinin işgali altındadır. Bu vahşi ve katiller sürüsü terör örgütleri de temizlenmelidir. Bölge ülkeleri bu tehdit kaynaklarına karşı ortak ve sadakatli bir işbirliğini geliştirmelidirler. Irak ve Suriye komşuyla bölge ülkeler söz konusu terör örgütlerini imha etme konusunda yeterli güce sahiptirler.

Bölge dışı ve yabancı güçlerin müdahalelerine de gerek yoktur.  İran İslam cumhuriyetiyle Rusya ve Türkiye Suriye’nin milli birliği ve toprak bütünlüğüyle demokrasisi, halkın seçimi, sivil halkın katliamının önlenmesi, mültecilerin tekrar Suriye’ye geri dönmelerinin sağlanması, hakkında görüş birliğine varmış bulunuyorlar. Türkiye hükümeti başta olmak üzere Irak ve Suriye komşusu ülkeler, Suriye ve Irak sınırlarını teröristlerin giriş ve çıkışına ve lojistik desteğine kapatmalıdır.

İran İslam cumhuriyeti uluslararası hukuk ve anlaşmalara uygun olarak bölge ülkelerinin Irak ve Suriye’nin haklarının ihyasına çalışmaları gerektiğini, İran’ın da bu siyaset doğrultusunda Irak ve Suriye’deki terörizmle mücadeleyi desteklediğini vurgulamaktadır. İran ile bölge ülkeleri uluslararası hukuk çerçevesinde Irak ve Suriye milli birliği ve toprak bütünlüğünün sağlanması amacıyla yakın işbirliği yapmalarına inanıyor. İran İslam cumhuriyeti savunma bakanı Tuğgeneral Hüseyin Dehgan’da bölgesel barış ve güvenliği sağlamak için Terör örgütlerini iyi- kötü ve ılımlı guruplar olarak sınıflandırmadan ayırım gözetmeden etkisiz hale getirilmeleri gerektiğini vurgulamaktadır.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.