İran, Uluslararası Suriye Toplantısı’nda en önemli aktördü

  • 03 Kasım 2015
  • 999 kez görüntülendi.
İran, Uluslararası Suriye Toplantısı’nda en önemli aktördü

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı, İran’ın Viyana’da düzenlenen Suriye konulu toplantıda en üstün oyuncu olduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Irakçı, Viyana’da düzenlenen ve birçok ülkenin katıldığı Suriye konulu toplantıya ilişkin “Suriye müzakereleri geniş kapsamlıydı ve bize de orada bulunmamıza izin verildi” diye ifade etti.

İran Dışişleri Bakanı Zarif ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı el-Cubeyr arasında yaşanan tartışmaya değinen Irakçı, “Bütün oturumlarda Zarif ile el-Cübeyr arası gergindi. Zarif, İran’ın isteklerinin nihai bildiride dikkate alınması için elinden geleni yaptı” diye vurguladı.

Herkesin İran’ın isteklerinin gerçekleşmesini istediğini aktaran Irakçı, bunun sebebinin de İran’ın beklentilerinin Suriye halkının istekleri ile örtüştüğünden kaynaklandığını dile getirdi.

Suriye konulu toplantıda İran’ın isteklerinin karşılık bulmasının savaş cehpesi ile diplomasi ortamının durumuna göre olduğunu kaydeden Irakçı, “Böylece söz konusu toplantıda İran’ın rolü ve duruşu bu toplantıya yön verdi ve İran, toplantının en önemli aktörüydü” diye açıkladı.

İran’ın savunma ve bilimsel alanda özgüvenle ilerlediğine değinen Irakçı, bu ilerlemenin dış politikada da aynı şekilde devam edeceğini ve İran’ın devrim temelli dış politikasını takip edeceğinin altını çizdi.

İran’ın Amerika ile Suriye hususunda ikili görüşmeler yapmadığına ve aslında bu tür müzakereyi de istemediğine işaret eden Irakçı, ikili görüşmelerin sadece nükleer meseleye ilişkin olduğunu sözlerine ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.