İran ve Fransa, tarım alanında işbirliğini arttırmayı kararlaştırdı

  • 21 Eylül 2015
  • 868 kez görüntülendi.
İran ve Fransa, tarım alanında işbirliğini arttırmayı kararlaştırdı

İran Ziraat Bakanı Mahmut Hücceti ile Fransa Ziraat Bakanı Stephan Le Foll, İran’ın güneyinde yer alan Kışm adasında bir araya geldi, toplantıda, İran ile Fransa arasında, tarım ekonomisi ve gıda güvenliği alanlarında beş işbirliği anlaşması imzalandı, iki taraf görüşmede tarım ve tarım ürünleri ticaretinde ikili işbirliğinin güçlendirilmesine vurgu yaptı.

Fransa’nın 2 bakanı kalabalık bir ticari heyet eşliğinde İran ile ekonomik ilişkileri geliştirme amacıyla Tahran’a geldi.

Birçok ülkeden ticari heyetlerin İran’a geldiği bugünlerde Fransa Tarım Bakanı Stephane Le Foll ve Fransa Yurtdışı Ticaret Bakanı Matthias Fekl’in başkanlığını yaptığı ve 100 büyük Fransız şirketin oluşturduğu bir heyet Tahran’a geldi.

Fransız şirketleri arasında Total, Peaugeot ve Airbus da bulunuyor. Bu heyet Medef adlı bir ticaret ve pazarlama firmasının girişimiyle Tahran’a geldi. Fransa’nın birçok ünlü şirketi bu heyette yer alıyor. Tarım, lüks ürünler, finans, taşımacılık, eczacılık ve inşaat sektöründen birkaç orta ve küçük işletmeler de heyete eşlik ediyor.

Fransa Ticaret Ofisi’nin de Salı günü Tahran’da açılışı yapılacak. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un geçen haftalarda İran’ı ziyaret etmesinin ardından gelecek ay da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de Fransa’ya gezi düzenlemesi bekleniyor.

Fransız heyetin ziyareti Fransız şirketlerin İran piyasasına girip sözleşmeler imzalamaları ile sonuçlanabilir. Ancak büyük sözleşmelerin imzalanması Batı’nın İran’a karşı uyguladığı yaptırımların kalkmasından sonraki dönemde gerçekleşebilir. İran taahhütlerini uygularsa yaptırımların 2016’nın ilk 3 ayında ortadan kalkması bekleniyor.

Fransa 2013 yılında İran’dan 66 milyon dolar kadar ithalat gerçekleştirse de yaptırımlardan önce İran’dan 1 milyar 770 milyon dolar miktarında ithalat yapmıştı. Fransa’nın İran’a yaptığı ihracat rakamı da aynı dönemde 1 milyar 660 milyon dolardan 494 milyon dolara geriledi.

Geçen yıl Fransa’nın en büyük bankası konumundaki BNP Paribas Bankası Amerika’nın İran’a karşı uyguladığı yaptırımları deldiği için 9 milyar dolar mali ceza aldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.