İran ve Malezya üst düzey heyetleri arasında oturum

  • 08 Ekim 2016
  • 1.014 kez görüntülendi.
İran ve Malezya üst düzey heyetleri arasında oturum

İran ve Malezya üst düzey heyetleri arasında düzenlenen ortak oturumda, iki ülke arasında iktisadi, siyasi, ilmi ve kültürel işbirliklerin geliştirilmesi yolları ele alındı.

İran cumhurbaşkanlığı enformasyon sitesine göre, İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün akşam Kualalampur’da  bu ülkenin başbakanıyla ortak oturumda yaptığı açıklamada; ”nükleer anlaşmadan sonra ve yaptırımların kaldırılmasından sonra  İran ve Asyalı dostları arasında  ilişkilerde yeni bir dönemin açıldığını söyledi.

Ruhani, başta Asya olmak üzere Avrupalı şirketlerin  temsilcilerinin İran’da son aylarda dikkat çekici varlığına temasla, İran’ın, Malezya şirketlerinin   enerji, sanayi ve ulaştırma gibi bir çok alanda  İran’da yaptırım yapmalarına  sıcak baktığını ve hazırlıklı olduğunu söyledi.

İran cumhurbaşkanı, bölgede terörist grupların faaliyetlerinin devam etmesinin kaygı verici olduğunu da belirterek,  maalesef teröristlerin  kendi cinayetlerini İslam’a nispet ettiklerini, bundan dolayı bütün İslam ülkelerinin  ortak bir tutumla terörist gruplara karşı durmaları ve mücadele etmeleri gerektiğini söyledi.

Bu arada sözkonusu oturumda Malezya başbakanı Muhammed Tecib Rezzak da, İran’la ilişkilerin geliştirilmesinde hiç bir engelin olmadığını belirterek, İran ve Malezya arasında bankacılık işbirliğinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Malezya başbakanı, ayrıca  İran ve Malezya arasında turizm, helal gıda, öğrenci, terörle mücadele ve öğrenci ve üniversite hocaları arasında karşılıklı  ziyaretler ve takasta işbirliğinin  geliştirilmesini istedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.