İran ve Rusya cumhurbaşkanları ortak bildiride stratejik işbirliğini vurguladılar

  • 29 Mart 2017
  • 1.081 kez görüntülendi.
İran ve Rusya cumhurbaşkanları ortak bildiride stratejik işbirliğini vurguladılar

İslami İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Kremlin Saray’ındaki görüşmeleri ardından işbirliğinin arttırılması konusunda ortak bildiri yayınladılar.

“Kapsamlı Stratejik İşbirliğine Doğru” başlığı altında iki cumhurbaşkanın ortak bildirisi, başta ikili ve bölgesel alanlar olmak üzere çeşitli işbirliği alanlarının arttırılması için gereken yollar ve ufukları kapsıyor.

Ortak bildiride ayrıca 2016-2020 yılları arasında sanayi ve ticari alanlarda İran ve Rusya işbirliği projelerin eylem planının tamamen gerçekleşmesine vurgu yapılmıştır.

Bildiri uyarınca İran ve Rusya, kapsamlı stratejik işbirliğin gelişmesi ve ilişki düzeyin yükselmesi için yeni adımların atılması ile yükümlü olduklarını ilan ettiler.

İran ve Rusya ayrıca BM ve diğer bölgesel ve uluslararası kuruluşlar çerçevesinde işbirliğini gelişmesi ve güçlenmesi için hazırlıklı olduklarını ilan ettiler.

Suriye’nin toprak bütünlüğü, ulusal hakimiyeti, vahdet ve bağımsızlığına saygı duyulan söz konusu ortak bildiride, Tahran ve Moskova, Suriye halkı, hükümeti ve ordusunun terör grupları ile mücadelesine kesin destek verdiklerini ilan ettiler.

İran ve Rusya ayrıca Yemen’de yıkıcı savaşın devam etmesinden endişe duyduklarını, yemenli gruplar arasında siyasi diyalog çerçevesinde Yemen krizinin bir an önce durmasını istediler.

İki ülke cumhurbaşkanları aryıca Orta Asya ve Kafkasya bölgesinde barış ve istikrarın güçlenmesi amacı ile bu bölgelerde işbirliğin gelişmesi için bölge ülkeleri ile dayanışma ve işbirliğine hazır olduklarını deklare ettiler.

Bilindiği gibi islami İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Rus mevkidaşının resmi daveti üzere Moskova’ya gitti. Ruhani Moskova ziyareti kapsamında başbakan Dimitri Medvedev ve cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile bir araya gelirken, Moskova devlet üniversitesinde katılımcılara hitap etti, kremlin sarayında meçhul asker anıtına çelenk bırakarak saygıda bulundu.

Yapılan ziyarette ise çeşitli alanlarda 14 işbirliği anlaşması da imzalandı./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.