İran ve Rusya cumhurbaşkanlarından Astana vurgusu

  • 01 Mart 2020
  • 5.471 kez görüntülendi.
İran ve Rusya cumhurbaşkanlarından Astana vurgusu

İran ve Rusya cumhurbaşkanları Batı Asya bölgesinde teröristin kökünün kurutulması ve Suriye meselesinin Astana’nın takviye edilerek çözümü konusunda halledilmesine vurgu yaptılar.

İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün Rusya cumhurbaşkanı Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde,  İdlib’deki son gelişmelere işaretle, ‘İdlib’deki şartlar kaygı verici ve derhal Astana anlaşması yürürlüğe geçmelidir’ dedi.

Ruhani, Suriye’nin bir bölümünün yıllarda teröristlerin sultasında kalmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını  belirterek, ‘Suriye sorununun tek çözüm yolu siyasidir’ dedi.

İran cumhurbaşkanı, İran olarak, Rusya, İran ve Türkiye arasında 3’lü oturuma evsahipliğine hazır olduğunu belirterek, İdlib’in ABD’nin müdahale etmesi için bir ortama dönüşmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Ruhani, nükleer anlaşmayla ilgili son gelişmelere de işaretle, Rusya’nın nükleer anlaşmadaki tutumunu takdir ederek, ‘İran bu anlaşmadan çıkarlarını sağladığı sürece anlaşmaya bağlı kalacaktır’ dedi.

Rusya cumhurbaşkanı Putin de, sözkonusu telefon görüşmesinde, Astana anlaşmasını Suriye meselesinin halledilmesi konusunda çok önemli nitelerken, ‘gerginliği azaltma bölgelerinin kurulması’ teröristlerle mücadele edilmemesi manasına gelmemelidir’ dedi.

Putin, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini belirterek, ‘Bu hak Suriye devletindir ve teröristlerle mücadele edebilir’ dedi.

Rusya cumhurbaşkanı, İran’ın üçlü oturuma evsahipliğinin de olumlu bir gelişme olduğunu belirterek,  ‘görüşmelerle  meydana gelen ihtilaflar hızlı bir şekilde çözülebilir’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.