İran ve Rusya dışişleri bakanları arasında telefon görüşmesi

  • 08 Mart 2022
  • 193 kez görüntülendi.
İran ve Rusya dışişleri bakanları arasında telefon görüşmesi

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran’ın hem savaşa hem de yaptırım uygulanmasına karşı olduğunu vurgulayarak, “İran İslam Cumhuriyeti’nin Rusya dahil hiçbir ülke ile işbirliğinin yaptırım ortamından etkilenmemesi gerektiği açıktır” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile telefonda görüşen Emir Abdullahiyan, ikili ilişkiler, Viyana görüşmeleri, Ukrayna’daki gelişmeler ve bazı uluslararası gelişmeler hakkında Rus mevkidaşıyla fikir alışverişinde bulundu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Müdürü Rafael Grossi’nin Tahran’a yaptığı ziyarete değinen iki taraf, Ajansın şu anda İran ile teknik işbirliği konusunda doğru yolda olduğunu ve iyi bir anlaşmaya varıldığını belirtti.

Emir Abdullahiyan, “Viyana’da iyi ve güçlü bir anlaşmaya varmak için ciddi olarak çalışıyoruz. Şimdiye kadar iyi bir ilerleme kaydedildi, ancak kaydedilen ilerlemeye rağmen, Batı’nın siyasi bir kararı gerektiren bazı sorunlar henüz çözülmedi. Yaptırımlar etkin bir şekilde kaldırılmalıdır. Viyana’da bir anlaşmaya varılması, İran İslam Cumhuriyeti’nin ortakları da dahil olmak üzere diğer ülkelerle çeşitli işbirliği alanlarını genişletebilir” diye konuştu.

Hem savaşa hem de yaptırımlara karşı olduklarını vurgulayan Emir Abdullahiyan, “İran İslam Cumhuriyeti’nin Rusya dahil hiçbir ülke ile işbirliğinin yaptırım atmosferinden etkilenmemesi gerektiği açıktır” diye ekledi.

Bu telefon görüşmesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise İran ve Rusya arasında çeşitli ticari ve ekonomik ilişkiler alanları da dahil olmak üzere birçok alanda işbirliğine duyulan ihtiyaca değinerek, müzakere sürecine ve Rusya’nın İran’ın gerçekçi taleplerine verdiği desteğe işaret etti.

Rusya’ya uygulanan yaptırımları eleştiren Lavrov, iki ülke arasında her alanda işbirliğinin öneminin altını çizdi.

Görüşmede ayrıca iki taraf, Ukrayna krizi, Suriye sorununun çözümüne yönelik Astana süreci ve Türkiye’deki Antalya zirvesi de dahil olmak üzere diğer bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulundu./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.