İran ve Türkiye dışişleri bakanları arasında telefon görüşmesi

  • 04 Mayıs 2022
  • 251 kez görüntülendi.
İran ve Türkiye dışişleri bakanları arasında telefon görüşmesi

İran dışişleri bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiyeli mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde, iki ülkenin çevrenin korunması ve ortak su kaynaklarının yönetimine ilişkin işbirliğinin her geçen gün artması gerektiğini vurguladı.

Sözkonusu telefon görüşmesinde iki ülke dışişleri ikili, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de görüştüler.

İki ülke üst düzey yetkililerinin karşılıklı olarak ülkelerini ziyaret etmesini Tahran-Ankara ilişkilerini geliştirme doğrultusunda önemli bir faktör olarak nitelendiren Emir Abdullahiyan, İran-Türkiye 7. Üst Düzey Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın yapılmasına ilişkin planlara değinerek, ”Bu toplantının düzenlenmesi, iki ülke ve halk arasındaki ilişkileri ve çıkarlarının temini konusunda önemli adım olarak kayıtlara geçecek” diye konuştu.

İki ülkenin çevrenin korunması ve ortak su kaynaklarının yönetimine ilişkin işbirliğinin her geçen gün artması gerektiğini vurgulayan Emir Abdullahiyan, iklim değişikliği ve çevre konularının öneminden dolayı Ortak Su Komitesi formatında ikili işbirliğinin hızlandırılmasının altını çizdi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da bu görüşmede yaptığı açıklamada, İran ve Türkiye arasında iyi ve dostane ilişkilerinin artırılması gerektiğini söyledi.

Ankara’nın İran-Türkiye 7. Üst Düzey Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın bir an önce yapılması ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tahran ziyaretinin gerçekleşmesine ilişkin planlamaların hayata geçmesini istediklerini ifade etti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Emir Abdullahiyan’ı, İran halkını ve hükümetinin Ramazan Bayramı’nı kutlarken, iki ülke arasında iyi ve dostane ilişkilerin geliştirilmesi için etkili ve somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu ayrıca, Türkiye’nin İkili Stratejik İşbirliği Yüksek Konseyi’nin yedinci toplantısını mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirmeye ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tahran ziyaretini planlamaya hazır olduğunu vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.