İran ve Türkiye ekonomileri, tamamlayıcı…

  • 04 Mart 2015
  • 796 kez görüntülendi.
İran ve Türkiye ekonomileri, tamamlayıcı…

İran Sanayi, Ticaret, Maden ve Tarım Odası Başkanı Yahya Al İsak, İran ve Türkiye ekonomilerini, birbirinin tamamlayıcısı olarak niteledi.
Bugün gerçekleşen İran-Türkiye Ticaret Toplantısının kulisinde demeç veren İranlı yetkili, İran ve Türkiye ekonomilerinin iç ve çevre şartlarından dolayı, birbirinin tamamlayıcısı olduğunu, ikili işbirliği münasebetlerin devam etmesini belirtti.
İran Sanayi, Maden, Ticaret ve Tarım Odası Bakanı, 15 milyar dolar olan İran-Türkiye ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılması gerektiğini ifade etti.
Al-i İshak, İran ve Türkiye’nin ikili ve çok taraflı işbirliği için uzun vadeli planlama yapmaları, kamu, özel sektörler ve işadamlarının İran-Türkiye piyasalarında, ve de bölge ve dünya piyasalarında, olumlu ve yapıcı faaliyetlerine uygun yaklaşımlar ayarlamaları gerektiğini, öte yandan, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı yardımcısı Müctaba Hosroşahi yaptığı açıklamada, geçen 11 ay zarfında İran’ın Türkiye’ye yönelik gerçekleştirdiği petrol ve enerji dışı ihracatın 1.7 milyar dolara ulaştığı haberini verdi.
Hosroşahi, Türkiye’ye karşı gerçekleştirilebilecek tarım mahsüllerinin potansiyeline dikkat çekerek, bu süre zarfında İran’dan Türkiye’ye 17 milyon dolarlık bal, 80 milyon dolarlık fıstık ve 9 milyon dolarlık karpuz ihracatı gerçekleştiğini bildirdi.
Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı yardımcısı ayrıca yakın gelecekte İran ve Türkiye arasında ortak sanayi bölgeleri kurulmasının da gündemde olduğunu söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.