İran Yaptırımlarına Uyan Şirketlere, Avrupa Yaptırım Uygulayacak

  • 08 Ağustos 2018
  • 1.487 kez görüntülendi.
İran Yaptırımlarına Uyan Şirketlere, Avrupa Yaptırım Uygulayacak

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherin‘nin Yardımcısı Natali Tochi, Amerika’nın İran’a yönelik uyguladığı yaptırımlara katılan ve İran’ı hedef alan şirketlere Avrupa tarafından yaptırım uygulanacağını açık bir şekilde ifade ederken söz konusu uygulamanın Avrupalı şirketleri korumaya yönelik olduğunu belirtti.

BBC radyosuna konuşan Federica Mogherin‘nin yardımcısı Natali Tochi, Tahran yönetimine nükleer antlaşmadan yana olduklarını göstermek için bu adımın gerekli olduğunu belirterek; “nükleer antlaşmanın korunması gerektiğinde gayet ciddiyiz” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği ve Fransa, Almanya ve İngiltere dışişleri bakanları, İran ile meşru ticaret yürüten Avrupalı firmaları koruma konusunda kararlı olduklarını bildiren ortak bir açıklama yaparken, AB, İran ile yıllık 22 milyar Euro’yu aşan ticaret hacmini de korumuş oldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın, ülkesini İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekmesinin ardından ABD Hazine Bakanlığı da, İran’a 90 ve 180 günlük iki aşamayla yeniden yaptırım uygulanacağını duyurmuştu.

Avrupa Birliği (AB) ile 3 ülkenin dışişleri bakanları ise 16 Ocak 2016’da yürürlüğe giren Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran’a uygulanacak yaptırımların ilk paketinin devreye girmesiyle ilgili ortak bir açıklama yapmıştı. AB, Fransa, İngiltere ve Almanya tarafından yapılan ortak açıklamada, AB hukuku ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı uyarınca İran ile meşru ticaret yürüten Avrupalı firmaların korunması konusunda kararlı olunduğu ifade edildi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Yeni Zelanda ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, nükleer taahhütlerine sadık İran ile ticaretin artırılmasını teşvik ettiklerini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.