İran Zafer Uydusu’nu yakında uzaya fırlatacak

  • 08 Şubat 2020
  • 3.759 kez görüntülendi.
İran Zafer Uydusu’nu yakında uzaya fırlatacak

İran’ın yerli Zafer Uydusu’nun bu hafta Simurg isimli yerli roket taşıyıcı ile yakın zamanda uzaya fırlatılacağı bildirildi.

İranlı uzmanlar ve bilim adamlarınca tasarlanarak, geliştirilen Zafer Uydusu yapım çalışmalarının ardından uzaya fırlatılmak üzere Simnan İmam Humeyni -ra- Uzay İstasyonu’ndaki siteye konuşlandırıldı.

İranlı yetkililer, Zafer Uydusu’nu yakın zamanda uzaya fırlatılacağını bildiriyor.

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi’nin yaptığı açıklamaya göre, Simurg udu fırlatıcısının Zafer uydusunu uzaya fırlatmak için sitede hazır hale getirildi ve Simurg, Zafer’i yerden 530 kilometre yükseklikteki yörüngeye taşıyacak.

Geçtiğimiz hafta Twitter hesabından açıklamada bulunan Azeri Cehromi, İran Savunma Bakanı General Emir Hatemi’nin çabalarını överek, ‘Sitede konuşlanan İranlı Simurg, Zafer’i yerden 530 kilometre ötesine fırlatacak’ paylaşımını yapmıştı.

Bakan Cehromi’nin sözlerine göre Zafer’in uzaya fırlatılmasının 8 dakika sürecek.

Bundan önce sadece 10 ülke uydu fırlatma kabiliyetine sahipti. İran İslam Cumhuriyeti de artık kendi imkanlarıyla uzaya füze fırlatma gücü ve kabiliyetine sahip ülkeler arasında yer alıyor.

ABD’nin hasmane yaptırımları altında, İran İslam Cumhuriyeti uzay alanında bu gibi büyük başarılara imza atmıştır.

29 ocakta açıklamalarda bulunan İran Savunma Bakanlığı Hava-Uzay Kurumu Uzay Grubu Sözcüsü Ahmed Hüseyni, ‘Bizimde Simnan’da İmam Humeyni Uzay İstasyonu mevcut. Bu üs çok tanınmış bir istasyondu. Uydu fırlatıcılar ayrı ayrı şekilde Simnan’daki üsse taşınarak 2 hafta içinde fırlatılmaya hazır hale gelir’ demişti

İran’ın yüksek füze gücüne değinen Hüseyni, ‘Askeri füze alanında büyük güce sahibiz, ancak uzay füzesi alanındaki faaliyetlerle askeri füze arasında fark vardır. Uzayda füze faaliyetine başlayarak ülkede bilimin gelişmesi açısından yeni bir adım atmış olacağız’ diye konuşmuştu.

Sözcü Hüseyni bugün yaptığı açıklamada ise, Simurg füzesi ve Zafer uydusu, uydunun uzaya fırlatma işlemi için Semnan eyaletindeki İmam Humeyni -ks- uzay üssüne intikal ettirildiğini açıkladı.

Zafer uydusunun Simurg füzesi ile uzaya fırlatma süreci yeni teknolojilerin kullanılması dolaysıyla komplike şartları söz konusu olduğunu belirten Sözcü Hüseyni, tüm uygun şartlar bir araya geldiği ilk fırsatta fırlatma işlemi başlayacağını belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti İranlı bilim adamlarının tasarım ve yapımını gerçekleştirdikleri uydu taşıyan Simurg roketi ile yine tamamen yerli imkanlarla imal edilen Zafer uydusunu yerden 500 kilometre yükseklikte bir yörüngeye yerleştiriyor.

Uzaktan bilgi toplama ve algılama uydusu olan Zafer uydusu petrol kaynakları, madenler, ormanlar, tarım arazileri, tarım afetleri ve doğal afetleri gözetlemede işe yarayan bilgi topluyor.

Uydu taşıyan Simurg füzesi 250 kg ağırlığında uyduları yerden 500 kilometre yükseklikte yörüngelere taşıyabiliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.