Ä°ran’a karşı küresel siber saldırı

  • 08 Aralık 2022
  • 65 kez görüntülendi.
Ä°ran’a karşı küresel siber saldırı

ABD ve bölgesel ortaklarının önderliÄŸindeki Batı bloÄŸunun, Ä°ran’da son dönemde yaÅŸanan isyan ve karışıklıklara doÄŸrudan müdahil olan isyancılara ve her türlü terörist ve ayrılıkçı gruplara yönelik tam desteÄŸi, hibrit bir savaÅŸ çerçevesindedir ve Ä°slami Ä°ran’a karşı Batı ve müttefiklerinin toplu bir savaşı sayılır.

Bu hibrit savaÅŸta Batılılar, siber yetenekler de dahil olmak üzere güçlerinin tüm unsurlarını ve bileÅŸenlerini kullandılar ve Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti’ne karşı büyük bir siber savaÅŸ baÅŸlattılar.

Ä°ran’ın sivil savunma teÅŸkilatı baÅŸkanı General Gulamrıza Celali ise, Ä°ran’ın mevcut durumda iki tür tehditle karşı karşıya olduÄŸunu söylüyor. Biri düşmanların hibrit siber tehditleri ve diÄŸerinin de isyanlarda ve kaoslarda  biliÅŸsel tehditler olduÄŸunu vurguladı.

Amerika ve Siyonist rejim gibi ortakları dünyadaki birçok siber saldırının sorumlusudur. Amerikalılar ne zaman diğer ülkelere karşı bir siber saldırı gerçekleştirse bunu haklı ve meşru göstermeye de çalışıyor, diğer rakip veya düşman ülkelerin benzer bir eylemini ise saldırganlık ve taciz olarak kabul ediyor.

Aslında, Batı’nın Ä°ran’a yönelik tehditlerinin ve siber savaşının özel bir geçmiÅŸi de bulunmaktadır. Bunun en net örneÄŸi, 2010 yılında ABD ve Siyonist rejim tarafından Ä°ran’ın nükleer tesislerine yönelik “Stuxnet” kötü amaçlı yazılımıyla yapılan saldırıdır. Ancak mevcuttaki siber saldırıların failleri, Ä°ran’daki isyanları ve sözde protestoları desteklediÄŸini iddia ediyor ve kamu ve devlet kurumları ile medya ve haber ajanslarının yanı sıra ülkenin kritik merkezlerini hacklemeye çalışarak bilgi çalmak ve veri merkezlerini yok etmek için sabotaja sebebiyet veren çeÅŸitli hacker gruplarıdır.

Temel olarak hacker saldırıları da dahil olmak üzere çoğu siber saldırılar, genelde hassas bilgilerin elde edilmesi, tesislerde sabotaj yapılması, belgelerin ele geçirilmesi, kurum ve kuruluşların devre dışı bırakılması için amaçlanmaktadır.

Ä°ran’a yönelik bu siber savaşın son örneÄŸi, “Black Reward” olarak bilinen bir hacker grubunun, Fars Haber Ajansı’na siber saldırısıydı. Bu saldırı bu haber ajansının tam veri tabanını hacklemek ve çeÅŸitli bilgilere eriÅŸmek amacıyla gerçekleÅŸtirildi. Ä°syancıları desteklemek için bunun yapıldığı iddia edilse de, ancak boyutu ve bu eylemden yararlanan Washington ve Tel Aviv gibi yabancı taraflar dikkate alındığında, bu siber saldırının Batılı istihbarat ve casusluk teÅŸkilatlarına bağımlılığı kesin olarak görülmektedir.

 

Ayrıca “Anonimous” olarak bilinen baÅŸka bir hacker grubu da son isyanlardan sonra Ä°ran’a yönelik birçok siber saldırı gerçekleÅŸtirmiÅŸtir ve bu yıkıcı eylemler, ABD ve Siyonist rejimin Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti’ni zayıflatma genel hedefi ile tam olarak örtüşmektedir. Bu saldırılar ayrıca halkın günlük hayatında sıkıntı ve engel yaratma ve memnuniyetsizliÄŸe yol açma hedefi doÄŸrultusundadır.

Bu hacker grubunun eylemleri arasında, Ä°ran’daki huzursuzluÄŸu desteklediÄŸi iddiasıyla 2022 Ekim ayının ortalarında Tahran’daki 407 güvenlik kamerasını devre dışı bırakma iddiası da vardı. Ä°ran’daki mevcut protestoların baÅŸlangıcından bu yana, bu bilgisayar korsanı grubu, hükümetin web sitelerine karşı kapsamlı siber saldırılar düzenledi ve petrol, ekonomi ve maliye ile kültür ve Ä°slami Ä°rÅŸad bakanlıklarının web sitelerini hackledi. Ä°ran’a karşı siber savaşın ileri cephesinde adımlar attı.

Ancak birçok durumda Ä°ran, düşmanın çeÅŸitli biçimlerde gerçekleÅŸen siber saldırılarıyla baÅŸa çıkabilmiÅŸtir. İran’ın sivil  savunma baÅŸkanı General Celali, karışıklıkların baÅŸlangıcından bu yana çeÅŸitli alanlardaki siber saldırıları etkisiz hale getirdiklerini ve karşılık verdiklerini belirterek ÅŸunları söyledi: “GeçtiÄŸimiz 40 gün içinde, ülkeye yönelik eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ siber saldırılara tanık olduk. Düşman tüm imkanlarını kullanarak ülke için ciddi sorunlar yaratmaya çalışıyor. Ancak amacına ulaÅŸamamış durumda. “

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.