Ä°ran’dan ABD’nin insan hakları iddialarına tepkiler sürüyor

  • 07 Mart 2017
  • 1.143 kez görüntülendi.
Ä°ran’dan ABD’nin insan hakları iddialarına tepkiler sürüyor

Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı, ABD’nin iddialarına gösterdiÄŸi tepkide, Ä°ran’da seçimlerin serbest, saÄŸlıklı, rekabetçi ve demokratik olduÄŸunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı yıllık raporunda, her yılda olduğu gibi bu yıl da cumhurbaşkanlığı seçimleri konusu başta olmak üzere İran İslam Cumhuriyeti aleyhinde temelsiz iddialarda bulundu.

Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Hasa Ruhani bugün Tahran’da 5. dönem Rehberlik Bilgeler Meclisi’nin ikinci toplantısına katıldıktan sonra, yaptığı açıklamada, 2016 seçimlerinde ABD’ki her iki tarafın itirazları olduÄŸunu ve ABD’nin ÅŸimdiki BaÅŸkanı Donald Trump’ın da, seçilmeden önce seçimlerin saÄŸlığı konusunda kuÅŸkuları olduÄŸunu, bu yüzden ABD’lilerin kendi seçimlerine daha fazla bakıp, onu düzeltmeleri gerektiÄŸini vurguladı.

Dün de, İran Yargı Erki BaÅŸkanı Ayetullah “Sadık Amuli Laricani”  üst düzey yargı yetkilileriyle yaptığı görüşmede, Amerika’nın Ä°ran aleyhindeki insan hakları iddialarını sıradan bir giriÅŸim olarak niteledi, ABD’nin Vietnam, Filistin, Irak, Afganistan, Yemen ve dünyanın diÄŸer noktalarında insan haklarına karşı türlü cinayetler iÅŸlediÄŸini kaydetti.

Amuli Laricani, ABD’nin Ä°ran aleyhindeki insan hakları raporlarının terör örgütü münafıkların yalan haberlerine dayalı olduÄŸunu vurguladı.

Ä°ran Yargı Erki BaÅŸkanı ayrıca ABD’nin Ä°ran aleyhindeki iddialarının deÄŸersiz olduÄŸunu belirterek, Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti’nin bunu karşılıksız bırakmayacağını kaydetti.

Ayrıca, İran DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD DışiÅŸleri Bakanlığı’nın yıllık raporuna gösterdiÄŸi tepkide, ABD yönetiminin diÄŸer ülkelerde insan hakları hakkında bir deÄŸerlendirme yapacak konumda olmadığını belirtti.

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ABD’nin Ä°ran’da insan hakları durumu ile ilgili iddialarını kınayarak, ABD yönetiminin içeride ve uluslararası arenada insan hakları karnesinin çok karanlık ve kötü olduÄŸu için baÅŸka ülkelerde insan haklarının durumu hakkında bir açıklama yapabilecek konumda olmadığını vurguladı.

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü, hiçbir uluslararası örgüt ve kurumun da ABD yönetimine, baÅŸka ülkelerde insan hakları konusunda rapor sunma yetkisi vermediÄŸine ve ABD yönetiminin dünyanın diÄŸer noktalarında insan hakları ve ulusal egemenlik haklarını açık biçimde ihlal giriÅŸimlerine temasla, ABD’nin son sıralarda Müslümanlar için getirdiÄŸi seyahat yasağı ve ABD’deki Müslüman aileler için oluÅŸturduÄŸu sorunların, onlar tarafından insan hakları konusunda yapılmış diÄŸer ihlaller olduÄŸunu belirtti, ABD’nin bazı bölge ülkelerindeki savaÅŸ suçlarının herkes için açık olduÄŸunu sözlerine ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.