İran’dan IŞİD tehlikesi hakkında uyarı

  • 24 Haziran 2016
  • 845 kez görüntülendi.
İran’dan IŞİD tehlikesi hakkında uyarı

İran’ın BM elçisi Golam Hüseyin Dehgani, Salı günü düzenlenen ve Afganistan gelişmelerini masaya yatıran BM güvenlik konseyi oturumunda yaptığı konuşmada İran’ın bölgede güvenlik tehditleri ile ilgili görüşünü açıkladı.

Afganistan’da tekfirci IŞİD terör örgütünün ortaya çıkması ve güçlenmesi ve bu örgüt ve kanatları ile ciddi bir şekilde mücadele edilmemesi, Afganistan’da şartları daha da vahim hale getirdiğini belirtti. Terör örgütleri ile her türlü işbirliğini kınayan Dehgani, eğer bugün bu tür örgütlerle ciddi bir şekilde mücadele edilmezse, gelecekte daha zorlu günleri beklemek gerektiğini vurguladı.

Gerekte IŞİD’in Afganistan’da nüfuzunu arttırması ve Batı Asya ve Orta Asya bölgelerinde bazı alanlara musallat olması bölgenin toplu güvenliğini olumsuz yönde etkilemiş ve terörün tüm bölgeye yayılmasına sebebiyet vermiştir. Bu süreçte orta Asya bölgesinde yer alan ve engebeli bir tarihi geride bırakan Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Özbekistan cumhuriyetleri de güvenlik ve iktisadi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Nitekim yoksulluk, işsizlik, fesat, medeni ve siyasi katılım yokluğu, bu ülkelerde hoşnutsuzlukların baş göstermesine yol açan etkenlerdir. Amerika ve NATO’nun bölgeye yönelik askeri müdahaleleri ve dayattıkları savaşlar da en başta Afganistan olmak üzere bölgede güvenlik şartlarını vahim hale getiren önemli etkenlerden sayılır. Bu bağlamda dikkat çeken bir başka nokta ise, Arabistan gibi bazı bölge ülkelerinin bölgedeki terör örgütlerini desteklemeleridir. Suud rejimi elebaşıları son yirmi yılda askeri ve mali destekleri ile bölge genelinde tekfirciliğin gelişmesine sebep oldu ve bölge ülkelerinde saf ve bilgisiz gençlerin IŞİD gibi tekfirci selefi radikal örgütlere yönelmelerine yol açtı. Nitekim hali hazırda orta Asya bölgesinden binlerce cahil insan IŞİD terör örgütü saflarında Irak ve Suriye’de mazlum insanları katliam etmeyi sürdürüyor. Gerçekte Suud hanedanı tekfirci IŞİD terör örgütünü bölgeye yönelik şom hedefleri uğruna bir koz gibi kullanıyor. Bu arada Afganistan ve orta Asya cumhuriyetlerinden insanların IŞİD saflarına katılması ve söz konusu terör örgütünün nüfuzu altına giren eyaletleri oluşturma çabaları, bölgede terörün daha da güçlenmesine yol açacağı kesindir. İşte bu yüzden İran’ın BM elçisi Dehgani bu gerçeğe vurgu yaparak ve teröristlerle her türlü işbirliğini kınayarak bu tür örgütlerle ciddi bir şekilde mücadele edilmediği takdirde gelecekte bölgeyi ve dünyayı daha zor günler bekleyeceğini ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.