İran’dan Suudi Arabistan’a: Paranız sizin olsun, mazlum Yemen’i rahat bırakın

  • 11 Mart 2021
  • 1.261 kez görüntülendi.
İran’dan Suudi Arabistan’a: Paranız sizin olsun, mazlum Yemen’i rahat bırakın

İran’ın Cenevre Büyükelçiliği İnsan Hakları Ataşesi Muhammed Sadatinejad, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, Suudi rejimi temsilcisinin Yemen’e mali yardım için yaptığı açıklamaya yanıt olarak, ‘Paranız sizin olsun, mazlum Yemen’i rahat bırakın’ yanıtını verdi.

‘Suudi mevkidaşım Yemen’e çok miktarda mali yardım göndermekten gurur duyuyor ve başkalarından da aynısını yapmalarını istiyor’ diyen Sadatinejad, ‘Ama onlara paranızı sizin olsun, bunun yerine Yemenlileri öldürmeyi ve ülkelerini yok etmeyi bırakmalarını tavsiye ediyorum’ ifadesini kullandı.

‘Paraya sahip olmak, bölgede kaos yaratmak, aşırıcılığı desteklemek ve tüm dünyada rakiplerinize zulmetmek ve onları katletmek için bir neden değildir’ diye belirten Sadatinjead, Suudi rejiminin emriyle Türkiye’de suikasta kurban giden muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne değiberek, ‘Kaşıkçı Ekim 2018’de idari bir iş için İstanbul’daki Suudi konsolosluğuna gittiğinde öldürüldü, ancak cesedi bulunamadı’ diye ekledi.

Suudi rejiminin yakın zamanda Türkiye’yi Yemen’deki savaşa yardım etmeye davet ettiği ortaya çıktı. Suud Hanedanı ve BAE, birkaç Arap ülkesinden oluşan bir koalisyonda ve ABD’nin yardımıyla, 26 Nisan 2015’te en fakir Arap ülkesi olan Yemen’e devrik Cumhurbaşkanı’nın ülkeye geri dönmesine yardım etmek bahanesiyle büyük çaplı saldırı başlattı.

Son günlerde Yemen’de sivil bölgeleri bombalayarak onlarca kişiyi öldüren veya yaralayan Suudiler, bu ülkeye daha fazla saldırı düzenlemekle tehdit etti. Suudi Savunma Bakanlığı ve Suudi koalisyonunun sözcüsü Türki el-Maliki, Riyad’ın insansız hava aracı ve füze saldırılarına “ülkenin askeri tarihinde benzersiz” bir şekilde yanıt verdiğini iddia etti.

Bu iddia, Yemen ordusunun füze ve insansız hava aracı saldırıları ve halk komitelerinin son aylarda önemli Suudi askeri ve ekonomik hedeflerini hedef alması ve bazı durumlarda ülkenin petrol ihracatını yarı yarıya azaltması sonucu dillendirildi.

Yemen’e karşı yürütülen savaş, milyonlarca Yemenli’yi şiddetli bir açlık ve kıtlık krizine sürükledi ve Birleşmiş Milletler, kıtlığı ülkenin en büyük insani felaketi olarak nitelendiren bir rapor yayımladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.