İran’ın BM daimi temsilcisi Hoşru: Dünya ABD’nin yıkıcı girişimlerine karşı durmalıdır

  • 17 Ekim 2017
  • 1.222 kez görüntülendi.
İran’ın BM daimi temsilcisi Hoşru: Dünya ABD’nin yıkıcı girişimlerine karşı durmalıdır

İran İslam Cumhuriyeti BM daimi temsilcisi Golam Ali Hoşru, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) nükleer anlaşmanın müzakere edilir veya değiştirilebilir olmadığını belirterek, ‘’Uluslararası Camia KOEP’e desteğe devamla ABD başkanına uluslararası taahhütleri zayıflatarak tek taraflı iptal etme izni vermemeli’’ dedi.

BM Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komitesinde bir konuşma yapan Hoşru, ‘’KOEP, uluslararası muteber bir senettir, tek taraflı ortadan kaldırılabilecek ikili bir anlaşma değildir’’ dedi.

Hoşru, ‘’ABD başkanının İran’ın taahhütlerine bağlı olmadığı yönündeki iddiasının itibar, temel ve doğruluğu yoktur ve ABD’nin İran’ın geçici sınırlandırmalarının kalıcı sınırlandırmaları çevirme isteği KOEP’in metnine ve ruhuna aykırı olduğu gibi NPT üyesi ülkelerin haklarına da aykırıdır’’ dedi.

‘’ABD yanlış şekilde ve tek taraflı İran’ın KOEP’i çiğnediğini söylüyor ve KOEP’ın kendince ruhunu korumak için tamamını yok etmek istiyor’’ diyen Hoşru, ‘’UAEK, İran’ın nükleer taahhütlerini yerine getirmesini denetleyen tek kurumdur ve UAEK başkanının 13 Ekim bildirisi çerçevesinde İran KOEP çerçevesindeki tüm taahhütlerini yerine getirmiştir. Fakat ABD KOEP uygulandığından beri özellikle mevcut yönetimde defalarca KOEP’in ruhu ve metnini çiğnemiştir ve İran bu hususları Ortak KOEP komisyonunda kayda geçirmiştir’’ dedi.

İran’ın KOEP’ten çekilen ilk ülke olmayacağını vurgulayan Hoşru, İran’ın KOEP çerçevesindeki hakları ve menfaatlerinin dikkate alınmaması durumunda İran’ın tüm taahhütlerini yerine getirmeyi durduracağını söyledi.

Yeni nükleer silahlanma yarışından kaygılarını dile getiren Hoşru, nükleer silahların yenilenmesi ve bunların dünya barış ve istikrarına tahrip edici etkisine işaretle Siyonist rejimin nükleer silahlarını bölgeyi ve bölge dışının barış ve istikrarını tehdit eden unsur olarak nitelendirdi ve Ortadoğu bölgesindeki nükleer silahlardan arındırmanın her zamandan daha çok hayati önem taşıdığını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.