İran’ın BM nezdindeki Büyükelçisi İshak Al-i Habib: Hiçbir ülke başka ülkeleri meşru haklarından mahrum edemez

  • 05 Ekim 2017
  • 1.053 kez görüntülendi.
İran’ın BM nezdindeki Büyükelçisi İshak Al-i Habib: Hiçbir ülke başka ülkeleri meşru haklarından mahrum edemez

İran’ın BM nezdindeki Büyükelçisi İshak Al-i Habib, hiçbir ülke veya bir gurup ülkenin siyasi hedefler uğruna diğer ülkeleri kanuni ve meşru haklarından mahrum etme hakkına sahip olmadığını söyledi.

İRNA’nın bildirdiğine göre BM Hukuk Komitesinde Bağlantısızlar Hareketi (NAM) temsilcisi sıfatıyla bir konuşma yapan Al-i Habib, milli ve uluslararası düzeyde kanunlara saygı duyulmasını uluslararası barış ve istikrarın korunması ile sosyal ve gelişme açısında önemli olduğunu söyledi.

BM bildirgesi ve orada yazılan hedefleri uluslararası kanun egemenliği için bir lider olduğunu ifade eden Al-i Habib, devletlerin eşit egemenlik hakkı ilkesi ve kanun kurulmalarda ortaklıkları, zor kullanımının yasaklanması, uluslararası sorunların barışçıl yollarla çözümü, uluslararası taahhütler ve kurallara bağlılık ilkelerin uygulanmasının uluslararası düzeyde kanunun hakimiyeti unsurları olarak saydı.

Al-i Habib, ‘’NAM uluslararası hukuk ve uluslararası anlaşmaları zayıflatmaya çalışan ciddi bir tehditle ilgili ikazda bulunuyor ve uluslararası camiadan bu hususların önüne geçmek için kurallar tesis etmesini istemektedir’’ edi.

BM Genel Kurulunun uluslararası sorunlar karşısında eksen rolüne değinen ve BM Güvenlik Konseyinin BM’nin diğer kurumlarının alanlarına müdahalesini eleştiren Al-i Habib, ‘’NAM üyesi ülkeler tek yanlı uygulamalar ve onların uluslararası ilişkilerde negatif etkilerinden dolayı kaygılarını bildirmektedir’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.