İslam dünyasının Siyasi Manzumesinde “Direniş Ekseni”nin Parlayışı

  • 27 Temmuz 2017
  • 1.173 kez görüntülendi.
İslam dünyasının Siyasi Manzumesinde “Direniş Ekseni”nin Parlayışı

Lübnan İslami Direniş hareketinin önemli başarılar elde ettiği, özellikle Lübnan’ın Suriye ile olan sınır bölgeleri Arsal ve el-Kalemin mıntıkalarının büyük bölümünü teröristlerden temizlediği bir ortamda “Muhammed Raad” başkanlığında Lübnan Hizbullah hareketinin üst düzey bir heyeti İran’a gelerek İranlı yetkililerle görüşmelerde bulundular.

“Muhammed Raad” başkanlığında Lübnan Hizbullah hareketi heyeti dün Çarşamba günü de Tahran’da İslami Şura meclisi Başkanı Ali Laricani ile görüştü.

Bu heyet Salı günü de İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile bir araya gelerek görüşmüş ve bölge meselelerini ele almıştı.

Lübnan Hizbullah hareketi heyetinin İran’daki temasları ve görüşmelerindeki ana konu ise “bölgesel-yerli” bir direniş ve güç olarak “Direniş Ekseni”nin Lübnan’dan Yemen’e kadar geniş bir alanda etkin olmasıyla ilgiliydi.

Lübnan direnişinin Ersal bölgesindeki zaferlerini kutlayan İslami Şura meclisi Başkanı Ali Laricani, başta Hizbullah hareketi olmak üzere direniş ekseninin bugünkü şartları geçmişe kıyasla çok farklı olduğunu belirterek, İran İslam Cumhuriyeti bölgede direniş eksenini desteklemekte hiç bir kuşkusu olmadığını vurguladı.

‘’Direniş güçlerinin teröristleri bastırması değerli bir harekettir ve tarihte kalacaktır’’ dedi.Bazı maceracı ülkelerin direniş güçleri ile karşı karşıya gelmeye çalıştıklarını ifade eden Laricani, ‘’Direniş cephesi özellikle Lübnan Hizbullah’ının durumu geçmişten farklıdır ve bugün direnişin bölgesel konumu açıktır’’ dedi.

Direniş cephesinin zaferlerinin artması ile birlikte bu cephe aleyhindeki düşmanlıkların da artacağını ifade eden Laricani, günümüzdeki bir çok davranış ve uygulamanın direniş eksenine duyulan kinden dolayı olduğunu ve bundan dolayı bazı bölge ülkelerinin ABD yardımı ile Lübnan Hizbullah’ına ambargo sözünü ortaya attıklarını söyledi.

Bilindiği üzere Lübnan İslami Direniş hem siyasi alanda ve hem de askeri alanda kendinden iyi bir performans sergilemiş ve bugün tüm bölge ve dünyada Lübnan Hizbullah hareketinin başarıları, elde ettiği olumlu sonuçları dost düşman her kes tarafından dile getirtilmektedir.

Lübnan İslami Direniş Hareketi bu iki kritik ve önemli alanda ve özellikle de Lübnan’ın Arsal bölgesinde teröristlere karşı son mücadele alanında Lübnan’ın öteki güvenlik ve askeri kurumları ile de iyi bir işbirliği içine girmiş ve ülkenin çıkarları konusunda kesinlikle tek başına hareket etmediğini, amacının tüm Lübnan’ın ve İslam aleminin çıkarları olduğunu bir kez daha göstermiştir. Arsal Cerud bölgesinin teröristlerden geri alınması operasyonunda Hizbullah güçlerinin Lübnan ordusu ile yakın bir işbirliği içine girmesi aynı zamanda İslami Direni hareketinin ne kadar Lübnan’ın toprak bütünlüğüne, birlik ve dayanışmasına bağlı olduğunu gösteriyor.

Lübnan Dünya Direniş Uleması Birliğinin Sünni Başkanı Şeyh Mahir Hammud dün Çarşamba günü yaptığı bir açıklamada, Hizbullah hareketinin Güney Lübnan’da siyonist İsrail rejimine karşı elde etmiş olduğu büyük zafer ve ardından Doğu Lübnan’da en-Nusra terör örgütü karşısındaki savaşta kazandığı büyük başarı ile kesinlikle Şii bir parti olarak anılamayacağını bildirdi.

Hatta Lübnan Hizbullah hareketinin katı karşıtı, Lübnanlı güçler partisi başkanı Semir Caca’da dün Hizbullah’ın bu son zaferleri ve operasyonlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Lübnan Hizbullah güçlerinin Arsal bölgesinde teröristlere karşı başarılı operasyonlarının gerçekte Lübnan toprak bütünlüğünün korunması hedefine yönelik olduğunu ve takdir olunması gerektiğini bildirdi.

Hizbullah’ın başarısı aslında “Direniş Ekseni”nin Batı Asya bölgesindeki başarılarının bir devamıdır. Ki Filistin, Suriye ve Irak’ın yanı sıra Yemen’de de İran’ın mantıklı desteği ile İslam aleminde bir cevher taşı gibi parlamaktadır. Direniş ekseni, İslam düşmanlarının İslam ülkelerini parçalama ve yutma komplosunu akamete uğratmıştır. Bunun için de Hizbullah’ı kendi önünde büyük bir engel gören Amerika ve siyonist İsrail rejimi Hizbullah hareketi güçlerinin silahsızlandırılması söylemlerini bir kez daha gündeme getirtmiş ve bu yolla Hizbullahı etkisiz bırakmaya çalışmakta.

İşgal rejimi İsrail’ın son günlerde Kudüs’deki aciz duruma düşmesi, Lübnan sınırlarında ve Suriye’de Hizbullah güçlerinin zaferlerinin gözleri kamaştırması, IŞİD terör örgütünün Musul’daki hezimeti ve Suudi saldırganların Yemen’de bataklığa saplanıp kalması Direniş ekseninin ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.