İspanya ve Venezuela Arasında Gerginlik Sürüyor

  • 22 Nisan 2015
  • 685 kez görüntülendi.
İspanya ve Venezuela Arasında Gerginlik Sürüyor

İspanya’nın geçen hafta aldığı kararda “Venezuela’daki siyasi mahkumların serbest bırakılmasını” istemesinin ardından iki ülke arasındaki siyasi gerginlik sürüyor.

İspanya’ya karşı önlem alacaklarını bir hafta önce açıklayan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, dün yaptığı konuşmada İspanya’yı “ülkesindeki terörizme destek vermekle” suçladı. Ayrıca Venezuela’da cezaevindeki muhalif lider Leopoldo Lopez’in savunmasına teknik danışman sıfatıyla destek vermek için bu ülkeye giden eski İspanya Başbakanı Felipe Gonzalez de suçlamalara maruz kaldı. Venezuela Komünist Partisi’nden Yul Jabour’un sunduğu karar metnini kabul eden Venezuela Parlamentosu Gonzalez’i “Venezuela halkına hoş gelmeyen kişi” ilan etti.

Bu gelişmeler üzerine İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, özellikle Maduro’nun sözleri için “tolerans gösterilemeyecek ifadeler” açıklamasını yaparak, hükümetin duyduğu rahatsızlığı iletmek üzere Venezuela’nın Madrid Büyükelçisi Mario Ricardo İsea’yı bakanlığa çağırdığını duyurdu. İspanya’nın her zaman “uluslararası hukuk, nezaket ve kurumsallık içinde hareket ettiğini” belirten Margallo, Venezuela’da yaklaşık 500 bin Avrupa orijinli vatandaş yaşadığını ve bu ülkedeki yabancı yatırımın yüzde 45’inin Avrupa kaynaklı olduğunu hatırlattı.

İspanyol parlamentosu geçen hafta aldığı bir kararda Venezuela’daki siyasi mahkumların serbest bırakılmasını isteyince, bunu ülkesinin iç işlerine karışmak olarak yorumlayan Venezuela Devlet Başkanı Maduro, İspanya’nın “Venezuela’da korku ve nefret yaymaya çalıştığını ve bunun tam karşılığının verileceğini” savunup, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’u “tarihi ve sosyal ırkçılık yapmakla” suçlamıştı. Maduro’nun bu sözleri üzerine de geçen hafta Venezuela Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.