İsrail, Ra’s un-Nakure’de kazı çalışmalarını durdurdu

  • 16 Ağustos 2016
  • 926 kez görüntülendi.
İsrail, Ra’s un-Nakure’de kazı çalışmalarını durdurdu

İsrail Akdenizde Lübnan’a ait Ra’s’un Nakure yakınında kazı çalışmalarını durdurduğunu açıkladı.

İRİB Haber ajansının bildirdiğine göre İsrail bu kazı çalışmalarını durdurmasındaki asıl sebebin Lübnan ile yeni bir sürtüşme istememeleri olduğunu açıkladı.

İsrail’in bu kararı aynı zamanda Lübnan için, kendi hakkını uluslararası merciilerde araması konusunda yeni bir fırsat oluşturmuştur.

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME) Hidrokarbonlar Müdürü Dr. Sohbet Karbuz, Lübnan sularındaki petrol ve doğalgaz aramacılığına ilişkin, “Bugüne kadar beş kere ertelenen ihalenin ne zaman yapılacağını öngörmek zor. Neredeyse iki yılı aşkın süredir cumhurbaşkanı seçilemeyen bir atmosferde 24 bakanın parseller ve anlaşma modeli konularında fikir birliğine varma olasılığı şu sıralarda yapılan yoğun diplomasi trafiğine rağmen çok düşük görünüyor.” ifadelerini kullandı.

Karbuz, Lübnan’ın Doğu Akdeniz’de 2023’ten önce doğalgaz veya petrol üretilebileceğini düşünmediğini belirtti.

Mayıs 2013’te İsrail’deki Tamar sahasının 32 kilometre kuzey doğusunda Lübnan’ın MEB’ine yakın bir yerde Karish doğalgaz sahasının keşfedildiğini aktaran Karbuz, bu sahada 50 milyar metreküp gaz bulunduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Karbuz, Keşiften sonra Lübnanlıların bu sahanın kendi kara sularına doğru uzandığını bildirmiş ve saha yüzünden İsrail ile Lübnan arasında bir “söz düellosu” yaşandığını belirtmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.