İsrail ve Amerika’nın siylasetleri; bölge güvensizliğinin başlıca sebebi

  • 19 Ekim 2017
  • 1.161 kez görüntülendi.
İsrail ve Amerika’nın siylasetleri; bölge güvensizliğinin başlıca sebebi

BM Güvenlik Konseyi’ndeki Ortadoğu ve Filistin konulu toplantıda Filistin meselesi ele alınması gerekirken bölge güvensizliğinin asıl faili olan Amerika ve işgal rejimi İsrail tekrar İran aleyhindeki asılsız suçlamalarını tekrarladılar.

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İran’ı hedef aldı ve Ortadoğu’da barış ve güvenliğe yönelik her tehdidin arkasında İran olduğunu iddia etti. Buna karşılık İran’ın BM Daimi Temsilcisi yaptığı konuşmada İran aleyhindeki Amerika ve İsrail saldırılarına gereken cevabı vererek başta Filistin olmak üzere tüm bölgede güvensizliğin, çatışma ve işgallerin asıl sebebinin bizzat Amerika ve işgal rejimi ve izledikleri saldırgan siyasetler olduğunu ve bunun artık tüm dünyada bilindiğini bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi’ndeki Ortadoğu ve Filistin konulu toplantıda Amerika ve İsrail rejimi temsilcileri KOEP nükleer anlaşma meselesine temas ettiler ki bu durum kesinlikle söz konusu toplantıyla bir ilgisi yoktu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Ortadoğu ve İsrail-Filistin sorununa ilişkin toplantıda konuşan ABD temsilcisi Nikki Haley, konseyin kendi politikalarına destek vermesi çağrısı yaptı.

ABD’nin İran’ın yanı sıra Almanya, Fransa, Çin, Rusya ve İngiltere’nin dahil olduğu 2015 nükleer anlaşmasına yönelik tavrını yineleyen Haley, ülkesinin İran’ın ‘yıkıcı tavrına’ karşı olduğu bir sürece girdiğini söyledi. Haley, uluslararası toplumun İran’a karşı ABD’nin yaptığının aynısını yapması gerektiğini de savundu.

ABD ve işgal rejimi İsrail temsilcilerinin İran karşıtı bu saldırgan açıklamalarına İran temsilcisinin cevap vermesinin yanı sıra Rusya tarafından da sert yanıt geldi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise Haley’nin, Filistin sorunun görüşüldüğü BMGK oturumunda Filistin soruna hiçbir şekilde değinmemesine dikkati çekti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.