İsviçre’de Filistin Konferansı

  • 16 Aralık 2014
  • 919 kez görüntülendi.
İsviçre’de Filistin Konferansı

İsviçre’nin Cenevre kentinde yarın düzenlenecek Filistin konferansında başta Gazze ve Doğu Kudüs olmak üzere Filistin’deki son gelişmeler ele alınacak.

Dördüncü Cenevre Sözleşmesine taraf olan yaklaşık 200 ülkenin büyükelçisinin katılacağı konferans, Cenevre’de bulunan Dünya Meteoroloji Örgütü’nde basına kapalı yapılacak. Toplantıya katılımın yüksek olacağı öngörülüyor ancak ABD, Kanada ve Avustralya’nın katılması beklenmiyor. İsrail de Filistin konferansını boykot edeceğini açıkladı.

Konferans, İsveç’in Filistin’i tanıması ve Avrupa’da son aylarda Fransa, İrlanda, İspanya, Hollanda gibi ülkelerin meclislerinde Filistin’in bağımsız bir devlet olarak tanınması için yapılan girişimler sonrasında düzenleniyor. Filistin’i bugüne kadar resmen 135 ülke tanıdı.

İsviçre medyasında yer alan haberlere göre, İsviçre Konfederasyon Başkanı ve İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter, toplantının işgal altındaki Filistin toprakları hakkında olduğunu ve “İsrail’i suçlama toplantısı” olarak değerlendirilmeyeceğini söyledi. Burkhalter, “Toplantıya birkaç ülkenin katılmayacak olması uluslararası toplumun var olduğu gerçeğini değiştirmez” dedi.

İSRAİL KONFERANSTAN RAHATSIZ

İsrail’in BM nezdindeki daimi büyükelçiliği ise İsviçre’nin Filistin toplantısı düzenlemesine yönelik kararını eleştirdi.

1949 yılında imzalanan ve 1950 yılında yürürlüğe giren Dördüncü Cenevre Sözleşmesi, savaş bölgelerinde ve işgal altında yaşayan sivilleri korumayı taahhüt ediyor. İsrail ise Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’ni imzalamasına rağmen henüz yasal olarak sözleşmeyi onaylamadı.

Filistin’in diğer kentleri ve Doğu Kudüs’te işgal ettiği bölgeleri “işgal altında” şeklinde değil, “tartışmalı” olarak nitelendiren İsrail, inşa ettiği Yahudi yerleşim yerlerinin yasa dışı olmadığını ve sözleşmeyi ihlal etmediğini öne sürüyor. Filistin ise sözleşmeye 2 Nisan 2014 itibarıyla taraf olduğunu açıklamıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.