İtalya’da Suudi rejimine silah ihracatına karşı soruşturma başlattılar

  • 13 Kasım 2016
  • 1.121 kez görüntülendi.
İtalya’da Suudi rejimine silah ihracatına karşı soruşturma başlattılar

İtalya’nın “Beş Yıldız” hareketi milletvekilleri, İtalya parlamentosu ve senatosunun dış politika ve savunma komisyonları üye temsilcileri, İtalya üzerinden Suudi Arabistan krallık rejimine silah ihracatına karşı soruşturma başlattılar.

İtalya’da, insan haklarını ihlâl eden ve uluslararası onay olmaksızın savaş durumunda olan ülkelere silah ihracatının yasak olmasına rağmen Suudi Arabistan’a silah satılmasıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Katolik Kilisesi’ne bağlı Avvenire gazetesinin haberine göre, 1990 yılında onaylanan yasaya aykırı olarak, “Rwm Italia Srl” şirketinin İtalya’da ürettiği silah ve bombalar, yıllardır Suudi Arabistan’a satılıyor. ‘Le Iene’ TV kanalının belgesel programına göre, İtalya devleti insan haklarını ihlal eden ve savaşan ülkelere silah satışı ve transiti yapamaz. Ancak İngiltere askeri kargo uçakları Suudi Arabistan hava kuvvetlerinin armasıyla Boloniya hava alanından kalkış yapıp, Arabistan’a silah ve mühimmat taşımış bulunuyor.

Suudi Arabistan’ın Yemen’e saldırması ve çatışmalarda aktif olarak taraf olması nedeniyle söz konusu silah ticaretinin İtalyan yasalarına aykırı olduğu belirtiliyor. Silah ve mühimmat üretici şirket Alman olsa da, silahların İtalya’da üretiliyor olması nedeniyle Silahsızlanma Ağı örgütünün şikayeti üzerine soruşturma açıldı. Rwm şirketinin İtalya’daki kayıtlı merkezinin Berşa’da (Brescia) bulunması nedeniyle, Brescia Savcılığı iddialarla ilgili soruşturma başlattı. İtalya’da askeri malzeme ithalatı, ihracatı ve taşınmasını düzenleyen yasalar, insan haklarını ihlal eden ve uluslararası kuruluşların onayı dışında silahlı çatışma ve savaş içinde bulunan ülkelere silah satışını yasaklıyor. Uluslararası Af Örgütü’nün açıklamasına göre, İtalya Ocak- Kasım 2015 arasında Suudi Arabistan’a 39,7 milyon dolar değerinde silah, mühimmat ve yedek parça ihracatı gerçekleştirdi.

Suudi krallık rejiminin öncülüğünde koalisyon güçleri Yemen’de katliamları ve yıkımlarını sürdürmektedirler. Sol kanattaki Possibile (Mümkün) partisi, İtalya’nın Yemen’e karşı dayatılan savaşa muhalefet etmesi, böylece uluslararası hukuka aykırı şekilde sivillere karşı yapılan askeri eylemlerin ortak sorumlusu haline gelmemesi gerektiğini belirtmektedir. İtalya parlamentosundaki sol partileri bir araya getiren İtalyan Solu (Sinistra Italiana) grubundan Stefano Fassina da İtalya’nın Yemen halkına karşı saldırılarını sürdüren Suudi krallık rejimine silah satışı yapılmaması ve savaşın durdurulması gerektiğini vurgulamaktadır.

Suudi Arabistan öncülüğündeki gerici Arap rejimlerinden oluşan koalisyon, Yemen’de halk direniş güçleri ve Husi kabileler ve Ensarullah’ı bastırmak, kendi kuklaları Mensur Hadi’yi sözde cumhurbaşkanı olarak Yemen halkına dayatmak amacıyla, Nisan 2015’ten bu yana hava saldırıları düzenliyor. Suudi krallık rejimi ayakta kalabilmek için hem Arabistan halkına karşı dehşet politikası uyguluyor, hem de diğer ülkelere saldırıyor. Suudi krallık rejimi Amerika, İngiltere ve İtalya ile Almanya ve Fransa’dan onlarca milyar dolar silah satın alıp depolayarak İslam ve Arap ülkelerine karşı kullanıyor. Suudi krallık rejiminin hava saldırıları sonucu, 10 bine yakın Yemenli Müslüman kadın ve çocukla sivil katledilmektedir. 40 bine yakın Yemenli mazlum insan da yaralanmış bulunuyor. Suudi krallık rejimi Batılı güçlerin silah, askeri, istihbarat, diplomatik ve lojistik destek sayesinde Yemen halkının bağımsızlık, özgürlük ve milli demokratik hakimiyet hakkı ve toprak bütünlüğünü koruma hakkı ve savunmalarını ezmeye çalışıyor. Suudi krallık rejimi birkaç haftada Yemen’i işgal edeceğini hesaplamıştı. Ancak bir yıl aradan sonra, Suudi Arabistan ve diğer gerici dikta rejimlerin askerleri Yemen’de can kaybına uğratılmaktadırlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.