Kasımi: ABD’nin İran’a karşı yeni yaptırımları geçmiş hataların tekrarıdır

  • 27 Temmuz 2017
  • 1.696 kez görüntülendi.
Kasımi: ABD’nin İran’a karşı yeni yaptırımları geçmiş hataların tekrarıdır

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ABD Temsilciler Meclisi’nde onaylanan İran karşıtı yaptırımlara tepki göstererek, bunun nükleer anlaşmanın ruhuna aykırı olduğunu ifade etti.

ABD Kongresinde İran aleyhinde ambargoların onaylanmasını mahkum eden Kasımi, bunun gayrı kanuni ve hakaret içerikli bir tasarı olduğunu belirterek, ‘’Kongre’de onaylanan nükleer konuları içermeyen ambargoları yasalaştığı takdirde, çok taraflı ve uluslararası bir anlaşma olan KOEP’in başarılı uygulamasını hiçe sayıp, tehlikeye atacaktır’’ dedi.

Ülkelerin içerideki kurallarını bahane ederek uluslararası sorumluluklarından kaçamayacaklarını belirten Kasımi, ‘’UAEK’nin belirttiği ve 5+1 gurubu ülkelerin itiraf ettiği gibi İran bugüne kadar KOEP çerçevesinde tüm taahhütlerini yerine getirmiştir ve KOEP’e taraf diğer taraflardan ve ABD’den de taahhütlerine bağlı kalıp uygulamayı beklemektedir’’ dedi.

Kongrede onaylanan tasarının KOEP’in ruhuna uygun olmadığını ifade eden Kasımi, ‘’Daha önce de ilan edildiği gibi İran milli menfaatleri doğrultusunda uygun ve karşılıklı önlemleri alacaktır’’ dedi.

Kasımi, ‘’İran, Kongre’deki tasarını İran’ın askeri güçleri ve füze savunma yetenekleri ile kısımlarını gayrı kanuni, temelsiz ve anlaşılmaz olarak görmektedir. Bölge ile ilgili, İran’ın ilkesel politikası terörizmle mücadele, iyi komşuluk ve toplu güvenliğin sağlanmasıdır, ayrıca İran Füze programı da 2231 nolu BM Güvenlik Kararına uygundur ve hiçbir şey İran’ı savunma gücünü arttırma politikasından alıkoyamaz’’ dedi.

Kasımi, ‘’Kongre üyeleri İran’ı bölgede istikrarsızlık yaratmakla itham etmekteler, fakat ABD, Irak’a saldırı ile IŞİD gibi terörist gurupların oluşmasında en temel role sahiptir ve bölgede istikrarsızlığın ve radikalizmin artması ABD ve bölgesel müttefiklerinin sorumsuz politikalarının sonucudur’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.