Kasımi: İran aleyhindeki insan hakları raporu, siyasi amaçlı ve insafsızcadır

  • 09 Mart 2017
  • 1.009 kez görüntülendi.
Kasımi: İran aleyhindeki insan hakları raporu, siyasi amaçlı ve insafsızcadır

İran Dışişleri Bakanlığı, Cenevre’de BM İnsan Hakları Konseyi’ne İran’ın insan hakları durumuna ilişkin sunulan son raporun, siyasi amaçlı ve asılsız olduğunu belirterek şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Cenevre’de İran’ın insan hakları durumuna ilişkin Esma Cihangir tarafından BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulan son raporun siyasi amaçlı ve insaftan uzak olduğunu belirterek şiddetle kınadı.

Yeni rapora tepki gösteren Kasımi, “İran İslam Cumhuriyeti defalarca bazı yönetimlerin siyasi amaçlar ve düşmanlıklarına dayalı hazırlanan raporu asla kabul etmeyeceğini ilan etmiştir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, yeni raporun İran’ın insan hakları durumunu karalamak için BM İnsan Hakları Konseyi’ne üye olan bazı ülkelerin etkisiyle hazırlandığını kaydederek, “İran’a karşı böyle bir tutum sergileyen ülkelerin asıl kendileri insan hakları konusunda kötü bir geçmişe sahiptir. Bu konu Esma Cihangir’in sunduğu raporun mesnetsiz olduğunu göstermektedir. Böylece yalan ve dayanaksız kaynaklardan elde edilen rapor ise güvenirlik bakımından zayıftır” ifadelerinde bulundu.

Kasımi ilaveten, “Maalesef Esma Cihangir İran’ın insan hakları konusundaki son gelişmelerini gözardı ederek, raporunda belirsiz terimler ve ibareleri ele alıyor. Ayrıca yalan bilgilere dayanarak İran’ın insan hakları durumunun endişe verici olduğunu iddia ediyor” değerlendirmesini yaptı.

Söz konusu raporun yayınlanmasından önce öne sürülen iddialara yönelik İran tarafından detaylı bir şekilde yanıt verildiğini kaydeden Behram Kasımi, “Ne yazık ki, bu konu BM Özel Raportörü tarafından tamamen ihmal edildi. Dolayısıyla sunulan son rapor tarafsızlık ilkesine aykırıdır” açıklamalarında bulundu.

Son olarak İranlı yetkili, “Bazı ülkelerin uluslararası insan hakları mekanizmasını uydurmak için uyguladığı çifte standart yaklaşımlar BM İnsan Hakları Konseyi’nin konumunu zedeleyebilir. Böylece uluslararası arenada da insan hakları zayıflanabilir” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.