Kasımi: İran füze çalışmalarını sürdürecek

  • 09 Şubat 2019
  • 1.679 kez görüntülendi.
Kasımi: İran füze çalışmalarını sürdürecek

İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Behram kasımi dün Amerikalı yetkililerin İran’ın konvansiyonel uzay ve füze programları ile ilgili temelsiz ve yersiz açıklamalarına tepki olarak, İran İslam cumhuriyeti füze gücünün müzakere konusu olamayacağını açıkça belirtti.

Kasımi İSNA’ya verdiği demeçte, İran füze programlarının BMGK 2231 sayılı kararına aykırı olduğuna dair Amerikalı yetkililerin iddialarının “büyük bir yalan” olduğunu belirterek, İran füze programlarının BMGK’nin başta 2231 sayılı kararı olmak üzere  hiçbir kararına aykırı olmadığını belirtti.
Amerikanın uluslararası bir anlaşma olan Bercam’dan aceleci ve mantıksız çıkışı nedeni ile uluslararası alanda istemeden yalnız kaldığına işaret eden kasımi, Amerika’nın böyle konuları gündeme getirerek Bercam ile ilgili stratejik hatasını örtbas etmeye çalıştığını söyledi.
Kasımi İran füze kabiliyetinin İran İslam cumhuriyetinin ulusal güvenliğinin garantörü ve meşru savunma gücünün bir parçası olduğuna değinerek, dayatılan 8 yıllık savaş tecrübesinin tek başına, İranlıların bu alandaki çalışmalarını ilerlettirmek için hiçbir ülkenin tehditlerinin etkisinde kalmaması ve savunma alanında kendi kabiliyetlerinden zerre kadar geri kalmaması için yeterli olduğunu ifade etti.
Dışişleri bakanlığı sözcüsü Amerika dışişleri bakanı Mike Pompeo’ya hitaben, “ Pompeo’nun, dönemin Beyaz Saray ve bazı batılı ülke yetkililerinin eylül 1981’de İran halkına büyük bir faciayı dayattığını, İran halkına karşı Saddam tarafından 8 yıllık savaş dayattıklarını unutmuş veya unutkanlığa düşmüş olabileceğini, bu yüzden muhtemelen genç yardımcılarının ona hatırlatmada bulunabileceğini” söyledi.
Kasımi Amerikalıların benzer davranışlar ve baskılarla, İran halkını seçtiği yoldan geri adım attıramayacaklarını, İran’ın azim ile ulusal kabiliyetlerinin, bu cümleden caydırıcı amaçlı olan füze kabiliyetini, yükseltmekte kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.