Katliamların Ülkesi ”ABD” Kendi İçindede Boş Durmuyor…

  • 27 Kasım 2014
  • 683 kez görüntülendi.
Katliamların Ülkesi ”ABD” Kendi İçindede Boş Durmuyor…

Her 100 kişiye 90 silah düşen ABD’de yılda ortalama 10 bin kişi silahla vurularak hayatını kaybediyor. Sivillerde silahlanma oranının yüksek olması, polislerin olaylara müdahale sırasında silahlarına başvurmasını da meşrulaştırıyor ve polis her yıl, yaklaşık 500 kişiyi silahla vurarak öldürüyor.

Silahlanmaya yasal sınır getirilemeyen ABD’de, her yıl ortalama 10 bin kişi ateşli silahla vurularak öldürülüyor. Ülkede sivillerin elindeki silah sayısının 300 milyona yakın olduğu tahmin ediliyor.

ABD’de polisin silahsız bir siyahi genci vurarak öldürmesinin ardından gözler yeniden ülkede önlenemeyen silahlanmaya ve vurularak öldürülen kişilerin sayısına çevrildi. Polislerin tüm zanlılara silahlı gözüyle bakıp küçük bir mukavemet karşısında silahına başvurmasının nedenleri arasında ülkedeki silahlı kişi sayısının çok olması da gösteriliyor.

Ülkede her yıl 400 ile 500 arasında kişi güvenlik güçleri tarafından “haklı görülebilecek sebeplerle”silahla vurularak öldürülüyor. Ancak bu rakamların eksik olduğu ve polis tarafından öldürülenlerin yıllık sayısının bine yakın olduğunu savunanlar da bulunuyor.ABD’de polisin her yıl bu kadar çok sayıda sivili öldürmesi aslında ABD’deki silah kültürü ile de bağlantılı. Silah alma hakkı anayasa ile korunduğu için bireyler adeta silahlanma yarışı içinde. Silaha ulaşım çok kolay. Tabancadan otomatik tüfeklere kadar her çeşit silah mağazalardan satın alınabiliyor.

300 milyon silah

ABD genelinde sivillerin elinde yaklaşık 300 milyon civarında ateşli silah bulunduğu tahmin ediliyor. Araştırma şirketi PEW’nun çalışmasına göre, nüfusun üçte biri evinde bir ya da daha fazla silah bulunduğunu beyan ediyor.ABD’nin toplam kayıtlı nüfusu 320 milyon civarında olduğu düşünüldüğünde her yüz kişiye 90 silah ya da kişi başına neredeyse bir silah düşüyor. Bu kadar silahın rahatça dolaşması polisleri de bir mukavemetle karşılaştıklarında hemen silahlarını kullanmaya itiyor.Silahlı eylemlerde polisler de yaşamını yitirebiliyor.

FBI rakamlarına göre geçen yıl 76 polis görev başında öldü. Bunlardan 49’u kaza sonucu ölürken 27’si zanlılar tarafından vurularak öldürüldü. 2012 yılında ise 49 polis öldürülürken bunlardan 44’ü ateşli silahlarla vurularak hayatını kaybetmişti.Ülke genelinde silahla öldürülen kişi sayısı ise yaklaşık 10 bin civarında. Bu da günlük ortalama 30 kişinin ABD genelinde silahla öldürülmesi anlamına geliyor.
Her hafta polis şiddeti

Polisin silah kullanma yetkilerinin geniş, eylemlerinden sorumlu tutulma oranının düşük olduğu ABD’de polislerin masum sivilleri öldürdüğü örnekler çok sık görülüyor.Son olarak, New York’ta geçen hafta Akai Gurley adında 28 yaşındaki silahsız siyahi bir kişi New York polisi tarafından vurularak öldürülmüştü.Olayın ardından açıklama yapan Emniyet Müdürü William J. Bratton, polis memuru Peter Liang’ın göreve yeni başladığını ve Gurley’i kazayla öldürdüğünü söylemişti.

Yine geçen hafta Cleveland polisi, parkta oynayan 12 yaşındaki Tamir Rice adlı siyahi çocuğu elindeki oyuncak tabancadan şüphelendiği için vurarak öldürdü. Polis Sözcüsü Ed Tomba, çocuğun polise yönelik herhangi bir sözlü tehditte bulunmadığını, silahını da polise doğrultmadığını kaydetmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.