Kim, Kuzey Kore’nin nükleer cephaneliğinin katlanarak artırılmasını emrediyor

  • 02 Ocak 2023
  • 136 kez görüntülendi.
Kim, Kuzey Kore’nin nükleer cephaneliğinin katlanarak artırılmasını emrediyor

Resmi Kore Merkezi Haber Ajansı’na (KCNA) göre, Kim, iktidardaki İşçi Partisi’nin Pazar günü Pyongyang’daki kilit bir parti toplantısının sonunda yayınlanan bir raporda, “ülkenin nükleer cephaneliğinin katlanarak artırılması” çağrısında bulundu.

Kuzey Kore lideri, hareketin ABD ve Güney Kore’den gelen tehditlere karşı koymayı ve ülkenin “egemenliğini ve güvenliğini” savunmayı amaçladığını söyledi.

ABD ve Güney Kore’nin düşmanlığına atıfta bulunan raporda, Kuzey’in “taktik nükleer silahların seri üretimine” ve “ana görevi hızlı nükleer karşı saldırı olan başka bir ICBM (kıtalararası balistik füze) sistemi geliştirmeye” ihtiyacı olduğu belirtildi.

Kim, Washington ve Seul’ü, “insanlık tarihinde benzersiz” olan Pyongyang’ı “izole etmek ve bastırmak için bir komplo” yürütmekle suçladı.

KCNA’nın bildirdiğine göre, durumun Pyongyang’ı “askeri gücümüzü ezici bir çoğunlukla güçlendirme çabalarımızı iki katına çıkarmaya” ve “ABD ve bizi hedef alan diğer düşman güçlerin tehlikeli askeri hamleleriyle başa çıkmak için egemenliğimizi, güvenliğimizi ve temel ulusal çıkarlarımızı korumaya” çağırdığını söyledi.

Kim, “Taktik nükleer silahların seri üretiminin önemini ve gerekliliğini vurguluyor ve ülkenin nükleer cephaneliğinin katlanarak artırılması çağrısında bulunuyor” dedi.

KCNA’nın bildirdiğine göre, Kuzey Kore lideri ayrıca, “temel görevi olarak hızlı bir nükleer karşı saldırı kabiliyetine sahip” yeni bir ICBM türünün üretilmesini emretti.

Ayrı bir KCNA raporunda Kim, silahların Güney Kore’yi “bir bütün olarak grev menzili içine soktuğunu ve (a) taktik nükleer savaş başlığı taşıyabildiğini” söyledi.

Kim’in sözleri, Kuzey’in Japonya Denizi olarak da bilinen Doğu Denizi’ne kısa menzilli bir balistik füze fırlatmasından saatler sonra, nükleer silahlı devletin birkaç gün içinde ikinci kez fırlatılmasından saatler sonra geldi.

Güney Kore’nin Yonhap Haber Ajansı, Güney ordusunun lansmanın Pazar sabahı gerçekleştiğini söylediğini aktardı.

Fırlatma, Kuzey’in Kore Yarımadası’nın doğusunda yer alan denize doğru en az üç kısa menzilli balistik füze ateşlemesinden bir günden kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Pyongyang, yeni füzelerinin tüm Güney Kore’yi menzilleri içinde bulundurarak nükleer silah taşıyabileceğini söyledi.

Kuzey, testlerin ABD’nin bölgedeki artan varlığına ve Güney ve Japonya ile ortak askeri tatbikatlarına yanıt olarak yapıldığını söyledi. Pyongyang, bu tür tatbikatları topraklarının işgali için bir provokasyon ve prova olarak görüyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.