Kolombiya Anayasa Mahkemesi, NATO ile işbirliği anlaşmasını iptal etti

  • 05 Haziran 2015
  • 1.087 kez görüntülendi.
Kolombiya Anayasa Mahkemesi, NATO ile işbirliği anlaşmasını iptal etti

Kolombiya Anayasa Mahkemesi 2013’te imzalanan NATO ile işbirliği anlaşmasını anayasaya aykırı bularak iptal etti.

Kolombiya Anayasa Mahkemesi, Kolombiya ile NATO arasında imzalanan “İşbirliği ve Bilgi Güvenliği” anlaşmasının anayasaya aykırı olduğunu kararlaştırdı.

Mahkeme, 2014’te yasalaştırılan ve 25 Haziran 2013’te Brüksel’de Kolombiya ile NATO arasında imzalanan İşbirliği ve Bilgi Güvenliği anlaşmasını içeren 1734 sayılı kanununu, Kolombiya parlamentosunun üst kanadı Senato’da yapılan 2’nci oylamanın usulüne uygun yapılmadığı ve anlaşmada geçen “gizli bilgiler” ifadesine açıklık getirilmediği gerekçesiyle anayasaya aykırı buldu.

Söz konusu ifadenin kişilere ait özel bilgileri içerebileceği gibi kamuya ait hassas bilgileri de kapsayabileceğine dikkat çeken mahkeme, yasada bu bilgilerin üçüncü şahısların eline geçmemesi için alınacak tedbirlere ilişkin bilgi verilmediğinden de yasanın “son derece sıkıntılı” olduğunu belirtti.

Kolombiya ile NATO arasında ortak konularda olası işbirliği geliştirmeyi hedefleyen anlaşma özellikle Kolombiya’ya NATO’nun profesyonel tecrübe ve standartlarına erişim hakkı tanıyordu.

Yasa, Senato’da oylanmasının ardından Kolombiya Başsavcısı tarafından iptal istemiyle Anayasa Mahkemesine götürülmüştü.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.