Kongo’da Çıkan Çatışmalarda, 42 Kişi Öldü…

  • 24 Ocak 2015
  • 752 kez görüntülendi.
Kongo’da Çıkan Çatışmalarda, 42 Kişi Öldü…

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde geçtiğimiz hafta sonu görüşülen ve tartışmalara neden olan seçimle ilgili yasa tasarısı onaylandı.

Hükümet ile muhalefet arasındaki gerginlik nedeniyle tasarının onaylanması ertelenmişti. Senatörlerden Tekis Mulaila, söz konusu yasa tasarısının geçmişteki hataları düzeltme yönünde yardımcı olacağını ve bununla beraber demokrasi adına bir adım atılacağını vurgulayarak, “şeffaf bir seçim sürecinin düzenlenmesi gerekiyor” dedi.

Devlet başkanlığı seçiminin yapılması için bir engel bulunmadığını söyleyen Muaila, nüfus sayımının kısa sürede yapılabileceğini ifade etti. Muhalefet kanadının senatörlerinden Hippolyte Mussema ise nüfus sayımının masraflı ve uzun süreceğini dile getirdi. Mussema, ulusal çıkarların gözetilmesi gerektiğini belirtti. Mecliste dün onaylanması gereken yasa tasarısı, ülkede tırmanan şiddet yüzünden ertelenmişti.

Öte yandan Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), ülkede protestocular ile güvenlik güçleri arasında bir haftadır süren çatışmalarda 42 kişinin öldüğünü bildirdi. Mecliste onaylanan yasaya göre, 2016’da düzenlenmesi planlanan devlet başkanlığı seçimi için önce nüfus sayımının yapılması gerekiyor. Muhalefet, nüfus sayımının yıllarca sürmesinden endişelendiği için buna karşı çıkıyor.

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, tasarının 2001’de iktidara gelen Kabila’nın 3. kez devlet başkanlığı yapmasını sağlamak amacıyla sunulduğunu savunuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.