Kudüs Müftüsü, açlık grevi yapan Filistinli esirler için fetva verdi

  • 10 Ağustos 2015
  • 857 kez görüntülendi.
Kudüs Müftüsü, açlık grevi yapan Filistinli esirler için fetva verdi

Korsan İsrail zindanlarında açlık grevi yapan Filistinlilerin sayısı 180’e ulaşırken Kudüs Müftüsü zorla beslenmeye direnmenin caiz olduğunu açıkladı.

Kudüs Müftüsü Muhammed Hüseyin’in, İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutukluların “zorla beslenmeye” karşı direnmelerinin “caiz” olduğu yönünde fetva verdiği belirtildi. Bu arada açlık grevine başlayan tutukluların sayısı 180’e ulaştı.

Filistin Fetva Kurulunun internet sitesinde yayımlanan fetvada, “İşgal hapishanelerindeki tutuklular, meşru insani haklarını elde etmek için başka yol bulamamaları halinde ‘zorla beslenmeye’ karşı direnebilirler. Dolayısıyla, özgürlüğü için ‘zorla beslenmeye’ direnen tutuklulardan hayatını kaybedenler, Allah’ın izniyle ‘şehit’ sayılırlar” denildi.

İsrail hapishanelerinde adil talepleri elde etmek üzere “işgale karşı direnme” çeşitlerinden biri olan açlık grevine başvurulduğu ifade edilen açıklamada, “Bu da Kur’an-ı Kerim ayetlerinin işaret ettiği meşru cihattandır” değerlendirilmesinde bulunuldu.

İsrail parlamentosu Knesset, 30 Temmuz’da, Filistinli tutuklu ve mahkumların “zorla beslenmesine” imkan tanıyacak yasa tasarısını onaylamıştı.

İsrail hapishanesinde 56 günden bu yana açlık grevi yapan “idari tutuklu” Muhammed Allan için uygulanması gündemde olan yasa, Filistinliler ve uluslararası insan hakları örgütleri tarafından tepkiyle karşılanıyor.

İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, “idari tutuklama” adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail hapishanelerinde ihlallere maruz kalınmasına tepki göstermek için açlık grevi başlatan Filistinli tutuklulara yeni bir grubun katıldığını belirttiği açıklamasında, “Açlık grevini başlatan tutukluların sayısı 180’e ulaştı ve bu sayı gittikçe de artıyor” denildi.

Cemiyetten yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Nefha Hapishanesi idaresi ile Filistinli tutuklular arasındaki diyaloğun başarısız kaldığı, idarenin tutukluların taleplerini kabul etmediği ve daha sert yanıt verdiği ifade edildi.

Filistin Esirler Cemiyeti, daha önce İsrail hapishanelerinde açlık grevine devam eden Filistinlilerin sayısının 148’e yükseldiğini, bunlardan 120’sinin Fetih üyesi olduğunu belirtmişti.

İsrail hapishanelerindeki Filistinliler, “tutukluların nakli, sık sık düzenlenen baskın ve aramalar ile bazı tutukluların tecridi” başta olmak üzere cezaevi idaresinin tutuklulara yönelik ihlallerine tepki gösteriyor.

Filistin Esirler Bakanlığı verilerine göre İsrail hapishanelerinde yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.