KYB’deki gerginliğe İran müdahalesi

  • 04 Eylül 2016
  • 1.031 kez görüntülendi.
KYB’deki gerginliğe İran müdahalesi

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin liderliğini yaptığı Kürdistan Yurtseverler Birliğin’de (KYB) genel sekreter yardımcıları Kosret Resul ve Berhem Salih ile Politbüro Üyesi Hero Talabani arasındaki yetki tartışmasına İran’ın gönderdiği heyet müdahil oldu.

KYB kaynaklarından edinilen bilgiye göre, parti içindeki grupların karşılıklı yaptığı çıkışlar üzerine gerginliğin artması nedeniyle İran, arabuluculuk yapmak üzere Süleymaniye kentine bir heyet gönderdi.

İran heyeti bu sabah Süleymaniye’de KYB genel sekreter yardımcıları Resul ve Salih ile bir araya gelerek söz konusu isimlerden kongreye kadar başkanlık konseyi şeklinde bir mekanizmanın oluşturulmasını istedi.

Oluşturulacak başkanlık konseyinde Cumhurbaşkanı Talabani’nin eşi Hero Talabani, Kosret Resul ve Berhem Salih’in olması yönünde görüş bildiren heyet, Talabani’ye destek veren KYB’nin diğer politbüro üyeleriyle de bir araya gelerek parti içi bütünlüğü korumalarını isteyecek.

Bu arada konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Süleymaniye Üniversitesi Öğretim Görevlisi Herdi Mehdi, KYB’deki gerginliğin başlangıçta Celal Talabani’den boşalan koltuğu kimin dolduracağı üzerine olduğunu belirterek, “KYB’yi çekip çevirecek 2. bir Talabani çıkmadı. İçeride bunlar olurken dışarıdan da Goran’ın yoğun baskısı ve propagandası partiyi çok zor durumda bıraktı. KDP’nin stratejik ittifaktan yeterince istifade etmesi de KYB’yi iyice köşeye sıkıştırdı. Bu gelişmeler KYB’nin içeride ve dışarıda krizlerle karşı karşıya gelmesine yol açtı.” görüşlerini dile getirdi.

KYB’deki çatlağın derin olduğunu ve Goran’la yaptığı anlaşmanın da KDP’nin elini güçlendirdiğini savunan Mehdi, “İç karışıklıklar böyle devam ederse Süleymaniye dışındaki Erbil ve Duhok’ta kötü dönemler geçiren KYB buraları tamamen KDP’ye kaptırabilir.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.