Laricani: Ortadoğu’da barış ve güvenlik İran’ın önemli hedeflerindendir

  • 11 Eylül 2015
  • 786 kez görüntülendi.
Laricani: Ortadoğu’da barış ve güvenlik İran’ın önemli hedeflerindendir

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Almanya’nın önemli gazetelerinden Frankfurter Allgemeine’ya verdiği demeçte, Ortadoğu’da barış, güvenlik ve birlikte yaşamanın İran’ın önemli hedeflerinden biri olarak nitelerken, bölgenin çoğu sorunlarının siyasi yolla çözülebileceğini söyledi.

Laricani, bölgedeki sorunların çözümü için kapsamlı çok yönlü işbirliğinin gerekli olduğunu bildirirken askeri yolların bir çözüm ve sonuç getirmeyeceğini söyledi.

İran ve Arabistan arasında rekabetle ilgili bir soruya da cevap veren Laricani, ‘biz onlarla ilişkilerimizi rekabet çerçevesinde görmüyoruz, Suudiler bizim kardeşimizdir ama onların bölgedeki yanlışlarına da destek vereceğimiz gibi bir beklentileri olmamalıdırlar” dedi.

İran meclis başkanı Yemen ve Bahreyn’i, Suudi rejiminin yanlışlarının bariz örneği olarak nitelerken, Suudi rejiminin bu hatalarından siyasi yolla kurtulabileceğini söyledi.

Bölge sorunlarının büyük bölümünün siyasi yolla çözülebileceğini belirten Laricani, Suriye’de her türlü girişimin Suriye halkının iradesinin dikkate alınmasını gerektirdiğini söyledi.

Suriye’nin dağılmasının teröristlere bir hediye olacağı konusunda da uyarıda bulunan Laricani, İran’ın terörizmle çok ciddi bir şekilde mücadele eden ülke olduğunu dile getirdi ve terörizmle mücadele ettiklerini iddia eden ülkelerin aslında onlara destek ve yardım verdiklerini ve hatta bazı belgelerin bir çok ülkenin teröristlere vasıtalarla mali yardım verdiklerini gösterdiğini söyledi.

İran ve Amerika arasında ilişkilerin düzelmesi ihtimaline de temas eden Laricani, bu konunun tamamen Amerika’ya bağlı olduğunu İslam inkılabı rehberinin de buyurduğu gibi, nükleer anlaşmanın bu konuda bir sınav olacağını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.