Laricani’den ABD’nin göçmenlerle ilgili kararına tepki

  • 01 Temmuz 2017
  • 1.214 kez görüntülendi.
Laricani’den ABD’nin göçmenlerle ilgili kararına tepki

İran meclis başkanı Ali Laricani, ABD başkanı Trump’ın göçmenlerle ilgili kararını sert dille eleştirerek terörizmin kaynağında yok edilmesi gerektiğini söyledi.

Amerika’da Yüksek Mahkeme’nin altı İslam ülkesinin vatandaşlarının Amerika’ya girişlerinin yasaklanması yönünde Trump’ın aldığı karara bir tür destek vermesinin yankıları devam ederken, Laricani CNN kanalına  verdiği demeçte, İran’ın terörizmle mücadeledi rolüne temasla, ‘Eğer İran, terörizmle mücadele konusunda Irak’a yardım etmeseydi bugün Irak terör örgütü IŞİD’in eline geçerdi” dedi.

İran meclis başkanı, İran’ın Irak ve Suriye’de terörizme karşı mücadelesi ve yardımlarının bu ülkelerde teröristlerin son nefeslerini çekmelerine neden olduğunu söyledi.

(Bu arada nükleer anlaşmaya da temas eden Laricani,  Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) uluslararası bir anlaşma olduğunu ve İran’ın nükleer anlaşmada bir gurup ile anlaşmaya vardığını ve bu anlaşmanın da BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylandığını söyledi.
Güney Kore’nin başkenti Seul’da bulunan Laricani, düzenlediği basın toplantısında, ‘’Nükleer anlaşmanın yetersiz olduğu sözü Trump tarafında söylenmekte, nükleer anlaşmada ihtilafları çözme mekanizması belirlenmiştir ve herkesi itirazı varsa bu yoldan itirazını dile getirmeli, anlaşmayı ortadan kaldırmak ABD’nin yararına değildir ve anlaşma aleyhindeki sözler boş laflardır ve belki bu anlaşma aleyhinde söz söyleyenlerin hedefi ekonomik rakiplerini ortadan kaldırmaktır’’ dedi.

İran politikasında kitle imha silahlarının yeri olmadığını ifade eden Laricani, ‘’Dini açıdan bu silahları haram olarak görüyoruz ve İslam İnkılabı Rehberi de nükleer silahları haram ilan etmiştir, biz kimyasal, nükleer ve biyolojik silahları kabul etmiyoruz’’ dedi.

Ali Laricani, İran-Arabistan ilişkileri ile ilgili, ‘’İki ülke ilişkilerinin gergin olmasının sebebi biz değil, Suudilerin yeni dönemde doğru davranışı yoktu, Katar-Arabistan ilişkilerinin bozulması da İran ile ilgili değildir. Suudiler Katar’a ambargo uyguladı ve ablukaya aldı, bölgede bu gibi davranışlar doğru değildir’’ dedi.

Laricani, Arabistan’ın Katardan isteklerinden birinin İran ile ilişkilerini kesmek olduğunu belirterek ülkelerin kendi menfaatleri doğrultusunda karar aldıklarını ve bu isteğin bir ülkeye hakaret olduğunu söyledi.

İran’ın dünya ile ilişkilerini geliştirmek istediğini ifade eden Laricani, ‘’İran politikaları üst düzeyde ve Milli Güvenlik Konseyinde belirlenmektedir, dünya ülkeleri ile irtibat İran ve diğer ülkelerin yararınadır’’ dedi.

Laricani, İran’ın dünyanın etkili ve büyük ülkelerinden olduğunu, Güney Kore’den de önemli şirketlerin İran’da faaliyet gösterdiklerini ve kapıların kapatılması için bir neden olmadığını söyledi.)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.