Lübnan Başbakanı Saad Hariri İstifa Etti!

  • 30 Ekim 2019
  • 581 kez görüntülendi.
Lübnan Başbakanı Saad Hariri İstifa Etti!

Başbakan Hariri, 21 Ekim’de ekonomik krizi hafifletmek amacıyla bazı kararlar alındığını açıkladı, ancak bu kararlar protestoları durdurmadı. Saad Hariri bunun üzerine “Lübnanlıların yüce çıkarlarını savunacak yeni bir hükümetin kurulmasına kanaat getirdiğini” belirterek 29 Ekim’de istifasını Cumhurbaşkanı Michel Aoun’a sundu.
Hariri son 10 yılda 5 yıl başbakanlık yaptı. İlkin 2009-2011 yıllları arasında ve daha sonra da aralık 2016’dan günümüze kadar başbakan olarak görev yaptı. Lübnan parlamento seçimleri mayıs 2018’de yapıldı ve direniş koalisyonu 68 sandalye ile mutlak çoğunluğu kazandı. Başbakanlık koltuğunun Ehli Sünnet’e ait olan Lübnan’da el-Mustakbel hareketi mevcut parlamentoda sandalyelerini kaybetmesine rağmen Saad Hariri bir kez daha kabineyi kurmakla görevlendirildi.
Gerçi Saad Hariri geçen gün görevinden istifa etti fakat, kabineyi kurma sırasında da kabineden memnun olmadığını belirterek diğer hareket ve akımlara baskı uygulamak için bu konuyu fırsat olarak kullandı.
Hariri cumhurbaşkanı Michel Aoun tarafından mayıs 2018’de kabine kurmakla görevlendirildi fakat bu süreç 9 ay sürdü zira Hariri Ehli Sünnet’in tüm bakanlık görevlerini el-Mustakbel hareketine vermek ve diğer Ehli Sünnet hareketlere hiçbir bakanlık vermemeyi hedefliyordu.
Şimdi Saad Hariri’nin istifası ile ilgili iki bakış açısı sözkonusudur.
Birincisi, Saad Hariri’nin son gösterilerin ilk başından beri istifa konusunu gündeme getirmekle düşündüğü kabineyi kurmak istediği fakat Hizbullah gibi diğer hareketlerin muhalefeti ile karşılaştı. Hariri istifa konusunu gündeme getirmekle kabinede istediği değişiklikleri gerçekleştirmeyi ve mayıs 2018’den şubat 2019’a kadar yapamadığını yapmak istedi. Bu yüzden Hariri’nin istifa konusu, daha çok diğer siyasi akımlardan imtiyaz alarak kendi istediği kabineyi kurmak için olduğu düşünülüyor.
İkinci görüş ise, Hariri’nin mevcut şartların halkın isteklerini gerçekleştirmek için çok zor olduğunun farkında olmasdır. Bu yüzden kendisi çıkmaza girdiğini belirtmekle bir kez daha istifa etti ve böylece halkın isteklerini gerçekleştirme görevinden adeta kaçtı.
Şimdi cumhurbaşkanı Michel Aoun’un iki seçeneği vardır, ya Hariri’nin istifasını kabul edecek veya etmeyecektir.
Eğer Hariri’nin istifasını kabul etmezse, Hariri görevine devam etmek zorunda kalacaktır veya istifaya diretecektir. Eğer istifasını kabul etse bile yine Hariri tarafından yeni kabinenin kurulma ihtimali yüksek olacaktır, zira Lübnan başbakanı Ehli Sünnet Müslümanlarından olmalıdır ve parlamentoda Hariri liderliğindeki el-Mustakbel hareketi, Ehli Sünnet arasında en fazla sandalyeye sahip harekettir. Hariri de bu fırsatı kabinede değişiklik yaparak yeni kabine kurmak için en azami şekilde kullanacaktır. Bu konu yine Lübnan’ı bir kez daha iktidar boşluğuna sürükleyecektir.
Tabi bu arada kabineyi kurmak için başka bir isim de düşünülebilir.
Nitekim bölge meseleleri uzmanlarından Hüseyin Riveran, Saad Hariri’nin istifa konusunda diretmesi ve başka birinin kabineyi kurmakla görevlendirilmesi durumunda bile Hariri, yeni kabine kuruluncaya kadar çalışmalarına devam edecektir. Fakat uzmanların belirtiğine göre bu dönem birkaç ay sürebilir. /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.