Lübnan Cumhurbaşkanlığı Seçimi Öncesinde Suudi Rejimi Tekrar Sahnede

  • 29 Ekim 2016
  • 1.095 kez görüntülendi.
Lübnan Cumhurbaşkanlığı Seçimi Öncesinde Suudi Rejimi Tekrar Sahnede

Lübnan meclisinin cumhurbaÅŸkanını seçmek için yapacağı önemli toplantı eÅŸiÄŸinde Irak’ta istenmeyen adam ilan edilen Samir es-Sahban baÅŸkanlığında bir Suudi heyeti Lübnan’a giderek, Lübnan cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerini etkilemek amacıyla yeni bir takım çalışmalar baÅŸlatmış bulunmaktadır.

Suudi rejimi dışiÅŸleri bakanlığında Fars Körfezi havzası ülkelerinden sorumlu bakan danışmanı Samer es-Sahban, Lübnan’da bir kaç yıldır çözümlenemeyen cumhurbaÅŸkanı seçimi arifesinde bu ülkeye gitmiÅŸ bulunuyor. Zira daha önce Lübnan meclisi tarafından yapılan açıklamada meclisin önümüzdeki 31 Ekim Pazartesi günü yeni cumhurbaÅŸkanını seçmek amacıyla tarihi bir oturum düzenleyeceÄŸini açıklamıştı.

MiÅŸel Süleyman’ın 6 yıllık cumhurbaÅŸkanlık süresinin dolması ardından Lübnan meclis baÅŸkanı Nebih Berri, yeni cumhurbaÅŸkanının seçilmesi için 45 zaman alternatifi açıklamış ama bu toplantılar, meclis oturumu için yeterli milletvekili sayısını bulmaması nedeniyle düzenlenememiÅŸti.

Mecliste yeterli oy sayısının elde edilememesinin nedeni ise yeni seçilecek cumhurbaÅŸkanı konusunda siyasi gruplar arasında görüş birliÄŸinin saÄŸlanamamasıydı. Fakat son dönemlerde Suudi arabistan’a yakınlığı ile bilinen el-Mustakbel grubu baÅŸkanı Saad el-Hariri, Hizbullah’ın desteklediÄŸi aday Michael Aun’u destekleyeceÄŸini açıklaması bu konudaki çıkmazdan kurtulmak için bir umut oluÅŸturmuÅŸtur. Bunun için de Lübnan meclisinin cumhurbaÅŸkanlığı seçimi için 46. oturumu niteliÄŸi taşıyacağı önümüzdeki oturumunun Lübnan cumhurbaÅŸkanı sorununu aÅŸacağına kesin gözüyle bakılmakta.

Böyle bir durumda ve zamanın hassasiyeti de dikkate alınarak, Samer’es-Sahban’ın bir heyet baÅŸkanlığında Lübnan’a gitmesi ve burada kuÅŸkulu bir takım görüşmeler gerçekleÅŸtirmesi, Suudilerin yeniden Lübnan’a müdahalede bulunmak ve Lübnan’ı karıştırmak peÅŸinde olduÄŸu yönündeki kuÅŸkuları tekrar su yüzüne çıkarmıştır. Bu arada Samer es-Sahban’ın geçmiÅŸi ve icraatları da bu hususta önem taşıyor.

Samer es-Sahban, Irak – Arabistan siyasi iliÅŸkilerinin kesik olmasından 25 yıllık bir aradan sonra Aralık  2015 tarihinde Suudi arabistan’ın Irak büyük elçisi olarak atanmıştır. Samer es-Sahban’ın BaÄŸdat’ta göreve baÅŸlaması ardından da bu ülkede yeni bir takım sorun ve krizlerin baÅŸ göstermesi ve Irak’ın askeri ve güvenlik sorunlarının yanı sıra siyasi sorunla da yüzleÅŸmesi ön plana çıkmıştır. Suudi elçisinin Irak’ta etnik ve mezhebi ayrışımları körükleyerek, yeni çatışma ortamları yaratması, her alanda ülkenin içiÅŸlerine müdahalesi ve terör örgütleri ile sıkı iliÅŸkiler içinde olmasının su yüzüne çıkması ardından Irak halkı özellikle Mukteda Sadr liderliÄŸindeki Sadr grubu gibi bazı siyasi gruplar BaÄŸdat yönetiminden Samer es-Sahban’ın Irak’tan çıkarılmasını ve istenmeyen adam ilan edilmesini istemiÅŸ ve bu hususta günlerce gösteri ve eylemler düzenlemiÅŸlerdir. Bu protestolar ardından es-Sahban’ın Irak’taki görevi bir yılı dahi bulmadan sonlandırıldı.

Lübnan CumhurbaÅŸkanlığı seçimleri eÅŸiÄŸinde Samer es-Sahban’ın Lübnan’a gitmesinin kaygıya sebep olmasının nedenlerinden biri bu kiÅŸinin Irak’taki giriÅŸimlerinin yanı sıra Samer es-Sahban’ın daha önce lübnan’da Suudi rejiminin askeri ataÅŸesi olarak görev yapması ve Lübnan içindeki karışıklıklarda rol oynamasıdır.

Nitekim es-Sahban, Lübnan siyasi grupları ve ÅŸahsiyetleri içinde etkin olmasının yanı sıra Lübnan askeri güçleri ve komutanlarını da çok yakından tanıyan biridir. es-Sahban’ın Irak ve Lübnan’daki bu karanlık geçmiÅŸi, Suudilerin Lübnan’da yeni bir takım karanlık iÅŸler peÅŸinde olduklarını göstermektedir.

Samer es-Sahban’ın bu yeni dönemde tekrar el-Mustakbel oluÅŸumu lideri Saad Hariri ve diÄŸer bazı siyasi gruplara yeni yüklü paralar teklif ederek bir kez daha Michael Aun’un Lübnan cumhurbaÅŸkanı olarak seçilmesine ve bu ülkenin cumhurbaÅŸkanı krizinin  aynen devam etmesini saÄŸlamaya çalıştığı tahmin edilmektedir. DiÄŸer yandan es-Sahban’ın Lübnan temasları aynı zamanda Lübnan cumhurbaÅŸkanının seçimi sonrası bu ülkede yeni siyasetler izleme peÅŸinde göstermesi amacını da taşıyabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.