Maduro’dan Amerika’nın Terör ve Sabotaj Eylemlerine Sert Tepki

  • 26 Mart 2019
  • 5.022 kez görüntülendi.
Maduro’dan Amerika’nın Terör ve Sabotaj Eylemlerine Sert Tepki

Amerika Başkanı Donald Trump son üç yılda Venezuela’ya karşı siyasetini, ülkenin solcu cumhurbaşkanı Nicolas Maduro hükümetinin devrilmesi ve düşürülmesi üzerinde kurmuştur. Washington halihazırda ekonomiyi, Venezuela’nın solcu hükümeti Nicolas Maduro aleyinde bir araç olarak kullanıp aynı zamanda da askeri güçten yararlanacağı tehdidinde bulunmaktadır.

Washington’un devirmeye yönelik hasmane girişimleri ve tehditleri Venezuela Cumhurbaşkanının sert tepkilerine yol açmıştır.

Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro halkının Cumhurbaşkanlığı Sarayının önündeki toplanmasında şunları kaydetti:” Amerika tarafından yaptırımlar ve diğer başlıklar altında öne sürülen bahaneler ile bloke edilen Venezuela’nın milyonlarca dolar petrol geliri, Venezuela’daki terör eylemleri ve planlarının hayata geçirilmesi için kullanılmaktadır.”

Maduro sözlerine şunları da ekledi:” Amerika Venezuela Cumhurbaşkanını öldürmek istemektedir. Muhalifler lideri Juan Guaido ise Amerika hükümetinin bu hedefi doğrultusunda onlara yardım edip yanlarında yer almaktadır. “

Guaido geçen hafta Nicolas Maduro hükümetini devirmek için yeni bir aşamaya adım atılacağını ve yeni girişimlerde bulunacağını duyurdu. Juan Guaido Pazar günü yaptığı açıklamada Maduro hükümetinin sonunun yakın olduğunu iddia etti.

Guiado 23 Ocak günü kendini Venezuela Cumhurbaşkanı olarak tanıttı. Amerika ise hemen onu tanıdığını ilan etti. Venezuela halkı ve ordusu ve ayrıca dünyanın bir çok ülkesi de Guido’nun bu girişiminin yasal hükümet aleyhine bir darbe olduğunu telakki edip buna karşı çıktılar.

Venezuela’nın yasal Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro da Batılıların Guaido’yu desteklemelerini, kendi aleyhine bir darbe girişimi olarak niteledi.

Washington Monroe Doktrini çerçevesinde Latin Amerika’yı net olarak kendi nüfuz alanı biliyor. Böylece Venezuela gibi bölge ülkelerinin içişlerine karışabileceği hakkını da kendine tanımaktadır.

Buna rağmen  Amerika’nın bu hasmane yaklaşımı dünyada birçok muhalife sahiptir. Amerika’nın  bu müdahalesine kaşrı olan Rusya gibi ülkeler, Donald Trump hükümetinin hızlı bir şekilde Venezuela hükümetinin işini bitirmek istediğini daha sonra da Latin Amerika’nın özellikle de Nikaraguay  ve Küba’daki diğer solcu hükümetleri devirmeye yöneleceğini öne sürüyorlar.

Tabii Washington Venezuela’ya karşı bu yıkıcı girişimlerini bu ülkenin halkının çıkarlarının sağlanması çerçevesinde izah etmeye çalışıyor. Ancak perde arkasında Amerika şom planlar ve hedefler peşinde koşmaktadır.

Maduro’nun bakış açısından Washington ve Amerika himayesindeki muhalifler Venezuela’nın doğal kaynakları özellikle de petrolüne musallat olmak niyetindeler. Bilindiği üzere Venezuela yer yüzündeki en büyük petrol rezervlerinden birine sahiptir.

Maduro’nun bu kanaati Ruslar tarafından da öne sürülmektedir. Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patruşev Washington’un Venezuela’ya karşı girişiminin dünya enerji piyasasına kontrol etmek hedefi ile gerçekleştirildiğini söylüyor.

Patruşev verdiği mülakatta şöyle bir değerendirmede bulundu:” Amerika’nın Venezuela karşıtı girişimleri, Amerika’nın ekonomik çıkarları doğrultusundaki siyasi planlar çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.”

Moskova açısından, Washington’un Karakas’a yönelik baskı uygulamaktan güttüğü stratejik hedef Venezuela’nın ham petrol kaynaklarına erişim sağlamasıdır. Amerika böylece gelecek yıllarda petrol ihracatını istediği kurallar üzerinde kurarak isteklerini OPEC’e dayatmak niyetindedir.

Rusya üst düzey makamları Trump hükümetinin Venezuela muhalifler lideri Juan Guaido’ yu Venezuela’daki hedeflerine ulaşmak için araç olarak kullandığını düşünüyor.

Patruşev bu konuda şöyle bir açıklamada bulundu:”Amerika, Venezuela meselesinde, hükümet muhalifleri lideri Juan Guaido gibi bir oyuncağa ihtiyacı vardır. “

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.