Mali hükümeti ile Tuareg grubu arasında çatışmalara son verildi

  • 22 Haziran 2015
  • 864 kez görüntülendi.
Mali hükümeti ile Tuareg grubu arasında çatışmalara son verildi

Mali hükümeti ile Tuareg grubu arasında uzun yıllardır devam eden çatışmalara bugün imzalanan anlaşma ile son verildi.

Kuzeybatı Afrika ülkesi Mali’de 1960’tan bu yana ülkenin kuzeyinde faaliyette bulunan muhalif Tuareg grubu Azavad Hareketi Koordinasyonu (AHK) ile Mali hükümeti arasında, 2011 yılından bu yana artan şiddetli çatışmalara son noktayı koyan barış anlaşması imzalandı.

Cumartesi günü başkent Bamako’da düzenlenen ve Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ile isyancı hareketin başkan yardımcısı ve sözcüsü Mahamadou Djery Maiga’nın birbirini kucakladığı anlaşma töreni, resmi televizyon kanalından canlı yayınlandı. Keita, “Mali’yi kardeşçe birlikte inşa edeceğiz. Bugün çocuklarımız için çok büyük bir gün” dedi. BM gözleminde yürütülen ve Cezayir’in aracılık ettiği barış görüşmelerinden sonra kaleme alınan anlaşma, seçilmiş bölgesel meclislerin kurulmasını ve kuzeyde daha özerk bir yapının oluşturulmasını öngörüyor.

2011 yılı başlarında Mali’nin kuzeyinde ayrılıkçı grupların Mali ordusu askerlerine saldırması ile başlayan gerginlik kısa sürede tırmanmış ve Yüzbaşı Amadou Haya Sanago, Cumhurbaşkanlığı seçimine bir ay kala askeri darbe yapmış. Darbenin ardından özellikle Mali’nin kuzeyi Bamako yönetiminin kontrolünden çıkmış ve geçici Cumhurbaşkanı Dioncounda Traore, Fransız ordusu, Afrika Birliği’ni Mali’ye müdahale edilmesi için davet etmiş ve nihayet Birleşmiş Milletler, Batı Afrika ülkesine askeri müdahale yapmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.