Mogherini: AB, nükleer anlaşmaya bağlıdır

  • 09 Mayıs 2018
  • 1.104 kez görüntülendi.
Mogherini: AB, nükleer anlaşmaya bağlıdır

AB Dış Politika Sorumlusu Bayan Federika Mogherini, ABD Başkanı Trump’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planından (KOEP) çekildiğini ilan ettikten hemen sonra AB’nin KOEP’e bağlı olduğunu ve bu anlaşmanın korunmasından yana olduklarını duyurdu.

Mogherini yaptığı açıklamada, ‘’AB, KOEP’e bağlı ve onu korumaya azimlidir’’ dedi.

Mogherini, ‘’Nükleer anlaşma İran ile 12 yıl diplomasinin sonucudur ve tüm dünyaya aittir. İranlı yetkililerden kimsenin anlaşmayı zedelenmesine izin vermemesini istiyorum’’ dedi.

AB’nin kendi menfaatleri doğrultusunda hareket ettiğini belirten Mogherini, ‘’KOEP hala çalışmakta ve İran’ın nükleer silah üretimine doğru gitmemesi için güvence vardır. Biz KOEP’in diğer taraflarında ve uluslararası toplumdan Amerika’nın KOEP’ten çıkması sonrası anlaşmayı uygulamaya devam etmelerini istiyoruz’’ dedi.

AB’nin, ABD Başkanının sözlerinden dolayı üzgün olduğunu ifade eden Mogherini, ‘’Nükleer anlaşma bölgenin, Avrupa’nın ve tün dünyanın güvenliği için hayatidir. AB, güvenlik menfaatleri doğrultusunda hareket etmeye ve yatırımlarını korumaya kararlıdır. Biz bu anlaşmayı koruyacağız’’ dedi.

Mogherini, İran halkı ve yetkililerine hitaben, ‘’Kimsenin bu anlaşmayı yok etmesine izin vermeyiniz, KOEP diplomasının en büyük başarılarından biridir. Biz bu anlaşmayı birlikte yaptık. Bu anlaşma diyalog, işbirliği ve süreklilik çerçevesinde kazan-kazan çözümlerinin bulunmasını göstermektedir. Bu anlaşma bize farklı menfaatler ve tutumlar ile ortak zemin bulmayı göstermektedir’’ dedi.

Mogherini’den önce AB sözcüsü Maya Kasiançiç de yaptığı açıklamada, ‘’AB, Amerika’nın KOEP’ten çekilmesi ile AB şirketlerini korumak için bazı planları vardır’’ dedi.

Trump dün gece İran aleyhinde temelsiz bazı iddialar ortaya atarak, Amerika’nın KOEP’te kalmayacağını açıkladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.