Muallim: Görüşmeler Başarısız Olursa, Bu Muhalefetin Dışa Bağlı Hareket Ettiğinin Göstergesi Olur…

  • 21 Ocak 2015
  • 830 kez görüntülendi.
Muallim: Görüşmeler Başarısız Olursa, Bu Muhalefetin Dışa Bağlı Hareket Ettiğinin Göstergesi Olur…

Suriye Başbakan Yardımcısı Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Velid el Muallim, konferansın başarısızlığı halinde bunun Moskova’da bulunan muhalefet şahsiyetlerinin dışa  yönelimleri doğrultusunda hareket ettiği anlamına geleceğine işaret ederek, bölge ve dışında Moskova görüşmesinden razı olmayan bir çok ülkenin bulunduğunu, hareket ettirdiği edatları kanalıyla konferans hedefini aşan siyasi öneriler kanalıyla başarısızlığa uğratmaya çalıştığını söyledi.

Kahire toplantısıyla ilgili soruya cevaben Muallim, bu gibi bir görüşmenin düzenlenmesi için kendilerine istişarelerde bulunmadıklarını, istişare edilmedikleri herhangi bir şeye itibar etmediklerini, kendilerinin hükümet ve devlet olduklarını ifade ederek, Moskova görüşmesini başarısızlığa uğratmayı hedefleyen herhangi bir çabanın Suriye’deki siyasi çözüm imkanını baltalama çabası olduğunu vurguladı.

Muallim, Suudi Arabistan’ın yönelimleri ve Arap çevresiyle bağlarını bir kez daha değerlendirmesi gerektiğini belirterek terörün ortak bir düşman olduğuna, Suudi Arabistan topraklarının da vahhabi kültür sebebiyle bu terör için mülayim olduğuna işaret etti.

Katar ve Türkiye’nin Suriye’ye komplo üzerine ısrarcı tutumlarıyla ilgiliyse Muallim, eski Katar Dışişleri Bakanıyla son görüşmesinde kendisine Suriye’deki rejimin iki ay içerisinde düşeceğini söylediğini hatırladığını, bugün ise krizin beşinci yıla girmek üzereyken Suriye devletinin daha sağlam olduğunu dile getirerek bu durumun yeni Katar Emir’i nezdinde Katar’dan çok daha büyük bir oyunla oynadığını ve bu oyunun ne Suriye, ne Libya, ne Mısır, ne Tunus ne de Yemen’de kimse tarafından görülmek istenmediğini görmesi gerektiğini dile getirerek, Katarlıları halkın çıkarlarını eğer istiyorlarsa doğal hacimlerine geri dönmeye çağırdı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.